MID SEASON SALE! Találj valamit magadnak NÉZD MEG


Milyen cipőt vegyünk a kerékpározáshoz? A lábbeli kiválasztásától a felszerelésen át a kiegészítőkig – válaszol a szakértő!

kerékpáros cipő és ruházat

Szeretnél kerékpározni, de nincs megfelelő tudásod vagy tapasztalatod? Azon tűnődsz, hogy milyen kerékpáros cipők, ruhák és kiegészítők segítségével tudsz kényelmesen és biztonságosan pedálozni? Ez a cikk a vitathatatlan szakértő és kerékpározásért rajongó Joanna Sleboda közreműködésével készült. Legyél naprakész, hogyan készülj fel a kerékpártúrára, hogy elkerüld a kellemetlenségeket és még élvezetesebbé tedd a tekerést.

MSS

A kerékpározáshoz szükséges ruházatnak egyszerre kell garantálnia a kényelmet és a biztonságot. Állítsd össze kerékpáros felszerelésed Joasia Cyclinggal együtt!

Azon gondolkodsz, hogy melyik kerékpáros cipő bizonyul megbízhatónak? Kétségtelen, hogy a legjobb választás a professzionális kerékpáros cipő, amely a tépőzárnak köszönhetően tökéletes illeszkedést, kényelmet és a talp ergonomikus kialakításának köszönhetően optimális merevséget biztosít. Viszont, ha nem szeretnél kezdetben beruházni, válaszd a sima sportcipőket, és figyelj a következő tulajdonságokra:

  • a cipő megkötésének (rögzítésének) módja – a klasszikus fűző itt szóba sem jöhet. Beakadhat a jármű hajtásába, és balesetet okozhat. Ésszerűbb választás lehet a tépőzáras, rugalmas fűző, amely nem igényel megkötést, zsinórt vagy csatot.
  • talp – maximális tapadást kell biztosítania a pedálon. Így biztos lehet abban, hogy a következő kilométerek során (akár napsütésben, esőben vagy hóban) nem csúszik le a lábad. A talp mellett a középtalp is fontos szerepet játszik. Rugalmas habból (pl. EVA technológiával) készült, és megfelelő párnázottságot garantál.
  • anyag – a kerékpáros cipők kiválasztásánál fontos szempont a megfelelő szellőzés. A levegő áramlását hálós panelek biztosítják, csökkentve a láb izzadását, és ezáltal a horzsolás kockázatát. Ugyanakkor, ha télen vagy esős ősszel vágsz neki az útnak, válassz olyan lábbelit, amely nagy ellenállással, például membránnal rendelkezik a víz behatolásával szemben.
  • felsőrész – a kidörzsölődés és a túlzott nyomás elkerülése végett ügyelj arra, hogy a cipő hátsó része mindig a boka alatt végződjön. Ráadásul, ha a boka megsérül vagy kicsavarodik, könnyebb levenni az alacsony felsőrésszel rendelkező cipőt.
  • talpbetét – számos fontos funkciója van! Ez biztosítja a láb maximális kényelmét és higiéniáját a testmozgás során, valamint csökkenti a lábat érő ütéseket.

Amellett, hogy melyik kerékpáros cipő lesz a jó választás, érdemes megvizsgálni a ruházat, a sisak és a kiegészítők kérdését is. Itt jön segítségünkre szakértőnk, Joanna Śleboda!

Ha rendszeresen szeretnénk kerékpározni, először is gondoskodnunk kell a biztonságunkról. Egy jó kerékpár és egy sisak elengedhetetlen! Sajnos sokan úgy gondoljuk, hogy a sisak felesleges, különösen, ha nem tekerünk túl gyorsan vagy hosszú távokat. Érdemes azonban nem elfelejteni, hogy egy esés – ami fájdalmas sérüléssel jár – akár a helyi parkban való tekerés közben is megtörténhet. A statisztikák pedig kíméletlenek: a legtöbb sérülés városi kerékpárutakon történő kerékpározás közben történik.

Ahogy Joanna emlékeztet minket: a kerékpáros sisak az egyetlen dolog, ami a fejünk és a föld közé állhat, ha elesünk. Számos olyan modell van a piacon, amely nemcsak esztétikus, hanem kényelmes és légáteresztő is. Egy jó sisaknak nem kell nehéznek lennie! Legfeljebb 250 grammot nyomhat, ami kevesebb, mint 3 tábla csokoládé! Érdemes különös figyelmet fordítani erre a paraméterre. Egy könnyű kerékpáros sisak szinte észrevehetetlen a fejen, és nem terheli meg a nyakat és a vállakat egy hosszú tekerés után.

fekete női kerékpáros sisak
Joanna Śleboda elárulja, hogy milyen kerékpáros sisakot válasszunk.

A második fontos paraméter a szellőzőnyílások száma. Egy szellős sisak különösen forró napokon hasznos, mivel lehetővé teszi, hogy a fejbőrünk lélegezzen. A kerékpáros közegben a sisak a kerékpáros felszerelés nélkülözhetetlen részévé és kiegészítőjévé vált. Amikor azt mondjuk, hogy „kerékpáros stílus” – a sisaknak kulcsszerepe van benne.

A sisakok különböző méretekben kaphatók, amelyek a viselője fejének kerületétől függnek. Ezenkívül a jó illeszkedést az állítható nyakpántok és a tarkónál lévő gomb biztosítja, amely lehetővé teszi, hogy a sisak stabilan üljön a fejen, és megakadályozza, hogy elcsússzon. Ne feledd, hogy a sisaknak a homlokot is védenie kell. A fej hátsó részére történő áthelyezés kényelmes lehet, de esés esetén nem fog teljes mértékben megvédeni.

Két olyan helyzet van, amikor a sisakot ki kell cserélni. Az első az ütközés. Ha elesünk és beverjük a fejünket egy kemény felületre, akkor ki kell cserélni a sisakot. Függetlenül attól, hogy látunk-e rajta sérülést, vagy épnek tűnik számunkra. A fejünket megvédte, a sisak betöltötte a célját, de a kialakítása sérülhetett, és a következő ütközésnél használhatatlannak bizonyulhat, vagy akár kárt is okozhat bennünk.

milyen kerékpáros sisakot válasszunk
Milyen kerékpáros sisakot válasszunk?

Másik kérdés a szavatossági ideje. Igen, furcsának tűnhet, de a sisakoknak meghatározott szavatossági ideje van. Egy sisak élettartama körülbelül 3-5 év. Ez idő után a modell anyagai a napfénynek való kitettség vagy a hőmérsékletváltozás miatt elveszítik tulajdonságaikat. Minden sisak belsejében lennie kell egy matricának a gyártási dátummal, és ettől a dátumtól számoljuk a csere idejét.

A tavasz a tökéletes időszak a sportolásra! A kerékpározás nagyszerű mozgásforma – kapcsolatba kerülsz vele a természettel, javítja a hangulatodat, és emellett kifizetődő.

Ahogy a kerékpározás szerelmesei sugallják: kétségtelen, hogy az, hogy mit viselünk, befolyásolja a kényelmünket az út során. A kényelem és a funkcionalitás kulcsfontosságú a kerékpározáshoz választott ruházatunkban. A kezdő kerékpárosnak érdemes odafigyelnie a kerékpáros ruházat anyagára. Nem szabad elfelejtenünk, hogy mozgás közben a testünk felmelegszik, és a bőrnek szellős, gyorsan száradó anyagokra van szüksége, a kerékpáron elfoglalt pozíció pedig olyan ruházatot igényel, amely nem korlátozza a mozgásunkat.

női kerékpáros ruházat
Joanna Śleboda segít abban, hogy milyen kerékpáros ruházatot válasszunk

Kezdjük a kerékpáros nadrággal, amely, ha rosszul illeszkedik, elveszi a kerékpározás élvezetét. Felejtsd el a merev farmert, hacsak nem kell egy kis utat megtenned, például a munkahelyedre. Kerékpározás közben egy bizonyos testhelyzetet kell fenntartanunk, a testünk dől, így a hagyományos nadrágok becsíphetnek vagy akár meg is vághatnak minket. Sokkal jobb ötlet lehet például egy melegítőnadrág vagy leggings. Ezek puha, rugalmas anyagból készülnek, így nem szorítanak, és nem korlátozzák a mozgást. A női rövidnadrágok között nagyon népszerűvé vált a „kerékpáros rövidnadrág” modell, amely a kerékpárosok által használt rövidnadrágokról kapta a nevét (az egyetlen különbség, hogy nincs benne párnázó betét).

A kerékpáros rövidnadrágok jellemzően egy betéttel vannak ellátva, amelynek fő célja, hogy elnyelje a testünket érő ütéseket, amikor a nyeregben ülünk. Ez csökkenti a kényelmetlenséget és mérsékli a kidörzsölődést. Elsőre furcsának tűnhet számunkra egy ilyen ruhadarab. Különösen akkor, ha olyan rövidnadrágokkal van dolgunk, amelyeken merevítők is vannak. Azonban hamar értékelni fogjuk a betétet, amikor a megtett távolságok egyre hosszabbak lesznek (különösen kemény nyereggel és egyenetlen terepen való haladással).

A kerékpáros rövidnadrágok általában nadrágtartókkal vannak ellátva. Mire szolgálnak? Mindenekelőtt javítják a menetkomfortot, és megakadályozzák a szövet elmozdulását. Fontos: a kerékpáros rövidnadrág alattne viselj fehérneműt. A talpbetét nem fogja betölteni a funkcióját, ha egy plusz anyagréteg van közte és a bőrünk között. Ennél rosszabb: az alsónemű viselése további horzsolásokat vagy akár fertőzéseket is okozhat. Sok talpbetét antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és nagyon puha anyagból készül. Természetesen az ilyen alsónadrágokat minden tekerés után ki kell mosni, lehetőleg kifordítva.

Mi a helyzet a nadrágtartóval? Hogyan viseld? A sorrend a következő: előbb vedd fel a rövidnadrágot, aztán a felsőruházatot. A nadrágtartót ezután húzzuk a meztelen testre, vagy a melltartó felvétele után (nőknél). Az egyetlen probléma az, amikor vécére kell menni benne (szinte teljesen le kell vetkőzni). Szerencsére a piacon vannak olyan rövidnadrágok, amelyekben nincs merevítő, és semmivel sem rosszabbak a merevítővel ellátottnál. Ez személyes preferencia kérdése.

Ugyanakkor, ha nem szeretnél, vagy nem szükséges bélelt kerékpáros rövidnadrágot viselni, akkor választhatsz lazább szabású, a hegyi kerékpározásban gyakran használt nadrágok közül is. Az ilyen rövidnadrágok puha, kényelmes anyagokból készülnek, és nagy előnyük, hogy gyakran cipzáras zsebekkel rendelkeznek, és gyalogosan is folytathatod bennük a túrát.

A kerékpáros mezek vagy felsők szintén többféle formában is megjelenhetnek. Ha csak most kezded a kerékpározást, egy egyszerű sportmez is elég lesz. Ne válaszd a pamut modelleket, mert bár puha és természetes anyag, gyorsan felszívja az izzadságot, nem hűsít mozgás közben, és sajnos elég csúnyán néz ki, ha felszívja a nedvességet. A sportmezek anyagai számos hasznos tulajdonsággal rendelkeznek. Az ilyen anyagok fő előnye, hogy gyorsan száradnak, nem látszanak rajtuk a nedvességfoltok, ráadásul mozgás közben gyengéd hűsítő érzetet kelt.

Az első típus a szűk szabású kerékpáros mezek, gyakran teljes hosszúságú vagy ¾-es cipzárral. Az ilyen mezek hátán gyakran találunk zsebeket (általában hármat). Ezekbe beleteheted a telefonodat, pénztárcádat, kulcsaidat vagy egy kis harapnivalót. A leírt mezek szabása a kerékpározás közben felvett testhelyzethez igazodik, azaz elöl rövidebb, mint hátul. Ha egy ilyen típusú mezt felpróbálunk, és egyenesen állunk, furcsán rövidnek tűnik. Ilyenkor érdemes oldalra állni egy tükörhöz, és óvatosan hátradőlni, ezzel szimulálva a kerékpáros testhelyzetet. Akkor tudni fogjuk, hogy a ruhadarab jól illeszkedik-e és kényelmes-e.

Természetesen, ahogy a rövidnadrágok esetében, úgy a lazább szabású kerékpáros mezek közül is választhatunk. Ezek gyakran hosszabb hátúak, és a háton lévő anyaguk hálós, hogy javítsák a szellőzést kerékpározás közben.

Nem csak a kerékpáros cipő és a ruházat számít, nem kevésbé fontosak a kerékpáros kiegészítők sem, amelyekről szakértőnk, Joanna Sleboda beszél bővebben.

Már teljesen felöltöztünk, és gyakorlatilag készen állunk az indulásra. Mit érdemes még átgondolni? Természetesen a kerékpáros szemüvegre, hiszen a szemünknek állandó védelemre van szüksége. Kerékpározás közben a szembeszél irritálhatja a szemet, és negatívan befolyásolhatja a nedvesen tartását (nem is beszélve a levegőben szálló porról vagy a mindenütt jelenlévő rovarokról). Ha nem vigyázunk erre, égő és száraz szemeket tapasztalhatunk a tekerés után.

férfi kerékpáros mez
A férfi és női kerékpáros védőszemüvegek megvédik a szemed a szembe széltől és a szennyezésektől.

Aki korrekciós szemüveget visel, már rendelkezik némi védelemmel, de sokan választják a kontaktlencsét, és vásárolnak speciális, kerékpározáshoz tervezett szemüveget. A kerékpáros szemüvegek első jellemzője, hogy nagy lencsékkel rendelkeznek. Gyakran két lencse helyett egy széles lencse van. Ez pontosan azért van, hogy megvédje a szemet a levegőtől és a különböző beleeső szemcséktől.

A kerékpáros védőszemüvegek általában színezett lencsékkel rendelkeznek a napsütéses napokon való tekeréshez. Vannak olyan modellek is, amelyeknek csak enyhén színezett lencséi vannak a kevés napsütéses napokon való bringázáshoz. Vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy a különböző modellek milyen célt szolgálnak, és hogy rendelkeznek-e UV-védelemmel, ami extra védelmet nyújt a szemünknek.

A kerékpáron szomjasak leszünk! A folyadékpótlás kulcsfontosságú, és amikor sportolunk, megnő a folyadékszükségletünk. Szerencsére a kerékpárjainkat felszerelték kosarakkal, amelyekben elhelyezhetjük a kulacsot. A kerékpáros kulacs kiválasztásakor nem kell azon aggódnunk, hogy elfér-e a kosarunkban, mivel szabványosított, és ha a gyártó azt állítja, hogy egy kulacsot kerékpározásra terveztek, akkor az megfelelő átmérőjű lesz.

kerékpáros ruházat és cipő
A kerékpáros kulacsoknak szabványméretük van

A kulacsok legáltalánosabb űrtartalma 500 ml, de akár 750 ml italt is vihetünk magunkkal egy palackban. Ha kulacsot választunk, és saját vizet viszünk magunkkal otthonról, megkíméljük a környezetet a műanyagtól és magunkat a költségektől. Ráadásul a kulacsok sok szép színben kaphatók, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek kerékpáros megjelenésünknek!

És ha már a színeknél tartunk, a koronát kétségtelenül a zoknik teszik fel. A kerékpáros zoknik, akárcsak ruházatunk többi része, gyorsan száradó anyagokból készülnek. A lábunk kevésbé izzad bennük, mint a hagyományos pamutmodellekben. Ráadásul úgy vannak szabva, hogy finoman szorítják a lábat, és nem mozdulnak el tekerés közben.

Ha olyan ruhadarab mellett döntesz, amelynek nincsenek zsebei, érdemes beszerezned egy kényelmes övtáskát, amibe a telefonodat, irataidat vagy kulcsaidat is beleteheted. Az övtáskát könnyen mozgathatod a hátadon, így alig fogod észrevenni, hogy viseled. Kerüld viszont a bőrből vagy annak ökológiai változatából készült övtáskákat. A hátunk hamar megizzad, ahol a táska a testünkhöz tapad. Számos sport- és outdoor márka kínál övtáskákat különböző méretekben: az aprócskától az egészen nagyig, amelyeknek még külön zsebük is van egy kulacsnak!

A kerékpár egy csodálatos eszköz, amely sok örömet tud okozni. Én 2018 óta tekerek vele, és kívánom minden kezdő kerékpárosnak, hogy találja meg ebben a hobbiban az új szenvedélyét, ami hosszú évekig nem lankad. A kerékpár képes arra, hogy rendkívüli helyekre vigyen el minket, hogy örömet és szépséget mutasson nekünk a hétköznapi, kitaposott úton való tekerés közben is. Érezzétek jól magatokat ebben a sportban, találjátok meg a kerékpározáshoz vezető utatokat, és hagyjátok, hogy rengeteg örömmel és jó közérzettel ajándékozzon meg benneteket. Találkozunk az úton!

Már tudod, hogy milyen kerékpáros cipőt, ruhát és kiegészítőket válassz? Egészítsd ki a teljes felszerelést az ecipo.hu és a MODIVO segítségével.

2018 óta szenvedélyes kerékpáros. Elsősorban ún. romantikus kerékpározással foglalkozom – célom új helyek felfedezése, fotózása és az emlékek gyűjtése. Nem kerülöm el a sportversenyeken való részvételt, és a legbüszkébb vagyok arra, hogy részt vettem az Ultra Race Roztocze versenyen, ahol 350 km-t tekertem és negyedik nőként értem célba. Kedvet kaptam ahhoz, hogy más, 500 km-es távot meghaladó ultraversenyeken is induljak. 2022 novemberében újabb kísérletet tettem, hogy összebarátkozzak a futással, ezúttal sikerrel! Az eddigi legnagyobb futó sikeremnek a Table Mountain Winter Half Marathonon való indulást tekinthetem, és a hegyekben hagytam a szívemet. Még mindig tele van a fejem ötletekkel, ha a sportbeli fejlődésemről van szó. Magánéletben próbálom összeegyeztetni a családi életet, a szakmai munkát, a sport szenvedélyt és a futós profilomat az Instagramon @lazy.fighter néven.

Ez is érdekelhet >>> Milyen futócipőt válasszak aszfaltra és terepre?

A cikk eredeti szövegét az ecipo.hu blog igényeinek megfelelően fordította és módosította: Martin Maszarik
Legyen naprakész, és értesüljön elsőként a trendekről és az újdonságokról! Iratkozz fel a hírlevélre
Nézd meg az üzletben
timberland, nike air, boka csizma, tamaris, pénztárca férfi, salomon cipő, tamaris bokacsizma, new balance, túrabakancs női, túrabakancs, karl lagerfeld, férfi karóra, geox, téli bakancs férfi, zokni, converse, kosárlabda cipő, futócipő, vans cipő, puma női cipő, skechers női, scholl, adidas superstar, táskák, körömcipő, western csizma, jenny fairy, asics, nike air force 1, bőrönd

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához. több információ

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezár