Télen a város utcáin és az utakon kiszórt só negatív hatását először a cipőn vehetjük észre, fehér lerakódás formájában. Hogyan távolíthatjuk el a sót a bőrcipőről, hogy azok ne csak esztétikai megjelenésükben legyenek kifogástalanok, hanem az anyaguk minőségében is? Ne aggódj, tudjuk a módját!

Eláruljuk a sóval szennyezett cipő ápolásának titkát? Nagyon egyszerű – cselekedj módszeresen.

Só a cipőn és annak káros hatásai

A közutakon használt só szinte tiszta nátrium-klorid. A felhalmozódott hó és jég leolvasztására szolgál, hogy az utak és a járdák ne jelentsenek veszélyt a járművezetőkre és a gyalogosokra. Milyen hatással lehet a cipőre?

A só tönkretette a cipőd? Nézd meg, hogyan javíthatsz a külsején.

A nátrium-klorid elszínezi mind a felső, mind a velúr bőrt, és még a legjobb minőségű cipők állapotát is roncsolja. Ez negatív hatással van szövet cipők szálainak színére és minőségére. Ezért annyira fontos, hogy ne csak átmenetileg tisztítsd meg a lábbelit, hanem előzetesen készítsd elő a cipőket a téli szezonra.

A só hatékony eltávolítása bőrcipőről

Tehát, hogyan tisztítsuk meg a cipőnket a sótól? Ez ellen a téli csapás ellen két módon tehetünk:

1. Megelőzés:

  • impregnálás – ne felejtsd el impregnálni a bőr lábbelit a téli szezon előtt. Ennek köszönhetően a cipő ellenáll a nedvességnek és az átázásnak, ezáltal a só nem hatol be az anyag rostjaiba. Télen többször ismételd meg ezt a folyamatot – az optimális gyakoriság minden hónapban legalább egyszer – az impregnáló hatás fokozása érdekében;
  • vazelin vagy zsíros krém (csak felsőbörhöz!) – ha elfelejtettél impregnálószert venni, használhatsz kozmetikai vazelint vagy zsíros Nivea típusú krémet is. Ezt kend el alaposan az egész cipő felületén, hogy a só ne tapadjon meg a bőrön.

2. Tisztítás:

  • professzionális tisztítószer – webáruházunk kínálatában számos professzionális tisztítószert találsz, melyek segítenek megszabadulni a sótól a cipődön. Ne felejts el figyelni arra, hogy az adott termék univerzális-e, vagy csak egy adott bőrtípusra használható. Mást használjunk a velúrhoz, lakkozott cipőkhöz, a felső bőrhöz és megint másikat a membrános cipőhöz.

Figyelem!

Próbáld meg a lehető leghamarabb eltávolítani a sófoltokat a bőrcipőről – minél tovább maradnak rajta, annál nehezebb dolgod lesz velük később.

A só elleni küzdelem a szövetcipőn

Néhányan közülünk még télen sem adják fel, hogy a kedvenc sneakerét vagy a bőrcipőjét, bokacipőjét viselje. Ezért az utcákon és a járdákon szétszórt só a szövet cipőkön is foltokat okoz. Hogyan kezeljük?

Akárcsak a bőrcipő esetében, úgy a szövet cipőnél is a megelőzéssel kell kezdeni. Impregnálás érdekében, vagyis hogy létrehozzunk egy láthatatlan védőréteget a cipőn, többek között olyan sportmárkáktól származó készítményeket találhatsz, amelyek alkalmasak arra, hogy sportcipőn használd őket. Következő lépés a tisztításuk, amihez szintén találhatsz külön készítményeket (címkéjük jelzi, hogy például membrános vagy speciálisan sneakerek tisztítására szolgálnak-e, ezért erre figyelj oda).

Habár a sóval borított sportcipők mosógépben való mosása csábító lehetőség, nem ajánlanánk ezt a megoldást. A cipő tönkretételéhez vezethet, állapotának javítása helyett. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy hogyan ápold a cipődet télen, mindenképp olvasd el a barátnőm erről szóló cikkét.

Figyelem!
A leírt tanácsokat mindig a saját cipőinken ellenőrizzük. Habár előfordulhat, hogy a tartalomban leírt módszerek nem mindig hatásosak, és a cipő sérülését eredményezhetik. Ne feledd, a cikkben leírt megoldások és tanácsokat csak a saját felelősségedre használhatod, a fent leírtak nem szolgálhatnak egy lehetséges panasz alapjaként.

Szerző

Ewelina Gajoch

A high fashion rajongója vagyok, de a mindennapokra ay időtlen francia stílust választom, melyet a párizsi influencerek inspirálnak. Magánemberként a művészet szerelmese vagyok, különösen Edward Hopper festményeié, az utazásoké és Harry Potteré.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.