A New Balance márka cipőit bátran nevezhetjük a világ egyik legnépszerűbb cipőinek. Lehet, hogy nem tudod, hogy a híres “N” betű formájú logót körülbelül 70 évvel a cég alapítása után hozták létre. Eleinte egyáltalán nem foglalkoztak cipőgyártással, és mindennek a kezdete egy… csirke volt.

Kíváncsi vagy, mik voltak a New Balance márka létezésének következő szakaszai? Menjünk vissza az időben több, mint 100 évet…

A New Balance kevésbé ismert kezdete

A New Balance márka története 1906-ban kezdődik. Az Angliából származó William J. Riley Bostonban alapított egy társaságot, amely talpbetéteket kezdett gyártani. Az ötletet egy szokatlan megfigyelés adta… az udvarán mászkáló csirkék. Ez valószínűleg a legmeglepőbb érdekesség a New Balance márkával kapcsolatban.

Riley úgy vélte, hogy a tyúkok a karomszerkezük miatt képesek a tökéletes egyensúly megtartására. Ez arra ösztönözte őt, hogy olyan talpbetéteket tervezzen, amelyek a csirkelábakhoz hasonlóan három támasztási ponttal rendelkeznek. Ennek célja a lehető legnagyobb kényelem és a stabilitás biztosítása volt. Az új társaságot Riley New Balance-nak nevezte el, és a termékeit 5 dollárért árusította. Akkoriban ekkora összegért akár egy új cipőt is lehetett venni, így eleinte nem volt könnyű vevőket találnia rá.

2784

Szürke New Balance sneaker és hosszú fekete kabát – miért ne? Remekül illik hozzá a rózsaszín pasztell hátizsák.

Az első cipő… 30 évvel később

1933-ban Arthur Hall amerikai üzletember betársult Riley-hoz, így üzleti partnerekké váltak. Együtt tökéletesítették Riley eredeti ötletét és kidolgozták a talp alakjához tökéletesen illeszkedő talpbetét. Ezzel nem csak a konkurenciával szemben szereztek előnyt, hanem láthatóvá tették a társaságot a piacon.

Néhány évvel később Riley és Hall úgy dönt, hogy egy lépéssel tovább megy és elkészíti az első New Balance márkájú cipőt. 1938-ban cipőt készítettek a Boston Brown Bag Harriers klubnak, kenguru bőr felsőrésszel és modern, akkoriban olyan újdonságnak számító technológiával, amely javította a futóteljesítményt. William J. Riley meg volt győződve a cipői hatékonyságáról, ezért azok címkéin pénz-visszafizetési garanciát is megjelölt, elégedettség esetén. A következő években a New Balance kínálatát kibővítették a tenisz-, baseball- és boxcipőkre.

2785

New Balance sneaker – tökéletesen passzol a streetwear összeállításhoz.

Tudományos kutatás és innovatív futócipő

A következő évtized jelentős változásokat hozott az New Balance történetében. 1953-ban Riley és Hall eladták a társaságot Hall lányának, Eleanornak és férjének, Paulnak. Ők azt tervezték, hogy folytatják Riley eredeti küldetését, azaz a sportolók kényelmét és egyensúlyát növelik. 1956-ban William J. Riley halála után új fejezetet nyitottak a társaság történetében. Mivel Paul Kidd sok időt szentelt az emberi láb anatómiájának tanulmányozására, a házastársak megváltoztatták a nevüket a New Balance Orthopedic Laboratory-ra, hangsúlyozva ezzel a tudományos irányvonalat.

Kidd Paul elképzelése gyorsan meghozta a várt hatást. 1960-ban a New Balance márkanév alatt létrehozták a Trackster futócipőt, amelyet a rendkívül könnyű kialakítás jellemzett, és tökéletesen illeszkedett a láb anatómiai felépítséhez. Áttörő esemény volt az új számozási rendszer bevezetése – a Tracksters-t mind a betét hossza, mind szélessége alapján lehetett kiválasztani, ami a következő években a márka jellemzője lett.

Tudtad, hogy…?

Steve Jobs hatalmas rajongója volt a New Balance cipőknek. Az Apple társalapítója a konferenciákon mindig fekete kabátot, Levi’s farmert és szürke New Balance cipőt viselt.

Új fejezet, New Balance logó és a világhír

A 70-es években újabb fejezet következett a New Balance történetében. Eleanor és Paul Kidd eladták a társaságot egy fiatal vállalkozónak, Jim Davisnek. Ő piacra dobta az M320 nevű futócipő új modelljét, amely példátlan könnyedséget és amortizáló képességet biztosított a felhasználók számára. A cipőt a futók is nagyra becsülték, és a Runner’s World magazin rangsorában elnyerte az év legjobb futócipője címet.

Ebben az évtizedben Terry Heckler megtervezte a híres New Balance logót, „N” betű formájában. 1982-ben a New Balance megnyitotta az első gyárat Angliában – így a márkanév visszatért az alapító szülőföldjére, ami vitát váltott ki az eredete kapcsán. Az igazság azonban valahol közepén fekszik – William J. Riley angol volt ugyan, de az Egyesült Államokban alapította a cégét, ahol még mindig gyártják a lábbelit, és elsősorban az Egyesült Államok üzleteibe kerül.

2786

Női New Balance sneaker – kényelmes és eredeti összeállítást hozhatsz létre vele, még hűvösebb napokon is.

Az új évezred új korszakot hozott a cég történetében. 2005-ben a New Balance második helyezést ért el az Egyesült Államok legkelendőbb sportcipőinek listáján, és a következő évben ünnepelte száz éves fennállását. Manapság a New Balance nemcsak futócipőket gyárt, hanem a városi stílus ikonikus eleme is, az egyik legnépszerűbb cipő a világon.

Szerző

Ewa Majchrzak

A laza stílus és a tornacipők rajongója vagyok. A fehér, a fekete és a pasztell színek uralják a ruhatáram. Szeretek úszni, teniszezni, imádom a skandináv krimiket, és büszke gazdája vagyok Aposztróf nevű macskámnak.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.