1970-ben volt az Apollo 13 küldetése, a Boeing 747 első repülése, felbomlott a Beatles, szabadalmaztatták a számítógépes egeret, először ünnepelték a Föld Napját. Az USA-ban hatalmas demonstrációk zajlottak a vietnámi-háború ellen, Franciaországban megalakult a Paris Saint Germain. Ezen jeles események között született meg az adidas Superstar modellje.

Nem nehéz kiszámolni, hogy az adidas Superstar nemrégiben lett 50 éves. A blogon már többször írtunk róla, megemlítettünk számos érdekességet erről a modellről, és bemutattuk a történetét mint legendás kosárlabda cipő.

Az adidas Superstar más néven jelent meg

1. 2020-ban volt 50 éve az adidas Superstar premierje.

2. Csak kevesen tudják, hogy a cipő már 1969-ben elkészült, de csak egy évvel később mutatták be, mert… sportolókkal tesztelték.

3266

adidas Superstar az évek során fot. adidas

3. az adidas Superstar beceneve – shelltoe.

4. a becenevét természetesen a kagyló formájú gumi orrészről kapta, ami kezdetben nagy feltűnést keltett.

5. Eredetileg Németországban és Franciaországban gyártották.

6. Még ma sem tudjuk, hogy ki volt az adidas Superstar tervezője.

7. 1965-ben született a Supergrip modell, amiről a későbbi Superstarokat mintázták. Később az adidas Campus adta az inspirációt.

8. A kagylók, azaz a cipő orrának gumis megerősítése a kosárlabdázók igényei szerint készült: hirtelen start, dinamikus irányváltoztatás, gyakori elrugaszkodás és érkezés a padlóra. A sportolóknak tartós cipőre volt szükségük, és ezt a Superstar biztosította.

9. Rapper bandák – Run DMC – is népszerűsítették az adidas Superstart a 80-as években.

A hip-hop kultúrában a sneakereket a Superstar hozta divatba.

10. A Run DMC tagja cipőfűző nélkül vagy vastag fűzővel hordták a Superstart.

11. A cipőfűző hiánya a börtön kultúrából eredt, ahol, természetes okokból fűző nélküli cipőket viseltek.

3267

Run DMC adidas Superstar modellben – jól látható a cipőfűző hiánya, fot. adidas

12. A csapat dalát – My adidas – az adidas Superstar ihlette.

13. A My adidas előtt született a Felon Sneakers szám, ami Gerald Deas nevéhez fűződik – egy pozitív rap szám volt, amely a szabályokat kritizálta és termékek népszerűsítését a zenében. A My adidas erre válaszul született.

14. Deas a New York Times hasábjain kritizálta a divatot, úgy vélte, hogy a börtön kultúra népszerűsítése nem jó példával szolgál a fiatal afroamerikaiak számára.

15. A Superstarnak köszönhetően a Run DMC volt az első, aki a hip-hop világából reklám szerződést írt alá. 1986-ban ez hatalmas dolog volt!

16. A Madison Square Garden-i fellépés során New York-ban a Run DMC tagjai a My adidas szám alatt arra kérték a közönségét, hogy vegyék kezükbe az adidas cipőjüket, amit a 40 résztvevő örömmel megtett.

3268

adidas Superstar a közönség kezében a Madison Square Garden-i koncerten fot. adidas

17. Sokan úgy vélik, hogy a fenti pillanat a sneakerek betörése a hip-hop kultúrában.

18. A hip-hop kultúra ismerői úgy vélik, hogy az adidas Superstar és Run DMC együttműködés nélkül ma nem lenne Kanye West és adidas kooperáció sem.

19. 2002-ben a Run DMC egyik tagjának meggyilkolása után (Jam Master Jay) az adidas limitált Superstar modellt dobott piacra, ezzel tisztelegve a zenész előtt – a cipő csak 2016-ban jelent meg.

adidas vs Converse az NBA-ben

20. Ha az NBA logóján láthatók lennének a részletek, egy Superstart is felfedezhetnénk rajta. Ugyanis ilyen cipőben játszott Jerry West, a Los Angeles Lakers legendája, akiről a logót mintázták.

21. Az adidas Superstar nem volt eredeti cipő – a Pro Model kosárlabdázóknak szánt low-top változata volt.

22. A kosarasok nagyon gyorsan megkedvelték a Superstart. Két évvel a premiere után már többek között a Boston Celtics játékosai hordták, akik 1969-ben megnyerték az NBA-t.

23. A 70-es években a Superstar bevette az egész NBA-t. A játékosok közel 75%-a ezt a modellt viselte – korábban a Converse Chuck Taylort preferálták.

24. Amikor a Converse-nél megtudták, hogy a játékosok tömegesen adidas Superstarra váltanak, egyeseknek pénzt is ajánlottak, csak hogy Chuck Taylor-ban játsszanak tovább.

25. Superstarban játszott Kareem Abdul-Jabbar, aki pontrekorder volt az NBA-ben – a karrierjét 38 387 ponttal fejezte be. Az aktív játékosok közül LeBron James van legközelebb a rekordjához, neki még 4 500 hiányzik.

26. Jabbar először az 1970-1971-es szezonban játszott benne, amikor átlagosan 31,7 pontot dobott meccsenként, és először nyerte el a szezon legjobbja címet (összesen hatszor).

27. Mivel Jabbar imádra a Superstart, az adidas 1976-ban reklám szerződést kötött vele, és megszületett az adidas Jabbar modell. A cipő nyelvén a játékos képmása szerepelt, emiért Jabbar évente 25 ezer dollárt kapott.

28. A Superstar sikere új üzletágat nyitott az adidasnak. Csak ez a modell az eladások 10%-át adta a 70-es évek elején.

29. Az adidas Superstar növekvő népszerűsége sok problémát okozott a Converse-nek. A cipő, ami korábban a kosárlabda cipők szinonímája volt, lassan kezdett eltűnni a játékosok lábáról, ami pénzügyi gondokat okozott a cégnek.

30. 2020-ban megjelent az adidas Originals, amely a Superstar és a Stan Smith modelleket ötvözte. Az adidas SuperStan nevet kapta – elől Superstar volt, hátul Stan Smith.

31. Létrej9tt egy adidas Superstar Metal Shell Toe változat is, melynek az orrán fém kagyló kapott helyet gumi helyett. Ebből is slágertermék lett!

32. A Superstar hatalmas népszerűsége ellenére nem a legkelendőbb adidas modell, mivel a Stan Smith az.

33. Mint korábban a kosárlabdában és a hip-hop kultúrában, a Superstar a deszkások körében is népszerűvé vált a 90-es években.

34. A korabeli árakhoz képest a Superstar rendkívül drága volt! A Converse Chuck Taylor fele annyiba, 15 dollárba kerül. Az átlag órabér az USA-ban akkor nagyjából 4 dollár volt.

35. A 35. évfordulójára az adidas 2005-ben egy speciális kollekciót dobott piacra, a zenevilág, a divat és a művészetek ikonjaival fémjelezve:Missy Elliott, Ian Brown, Run DMC, Red Hot Chilli Peppers, Roc-a-Fella. Ekkor jelentek meg az Undefeated és a Neighborhood modellek is. Egyes cipőkre Disney, Andy Warhol és Tsubasa motívumok kerültek.

36. Adidas Superstar modellben lépett fel többek között Adam Lambert, a legendás Queen zenekarral koncertező énekes.

37. A művészekkel való együttműködés fontos szerepet játszott az adidas Superstar életében. 2014-ben Rita Ora lett az adidas arca. A művész saját Superstar modellt alkotott.

38. 2015-ben Pharrell Williams lett az adidas arca, ami hatalmas visszatérést hozott a márkának a cipőiparban. Ebből az alkalomból született az adidas Superstar x Pharrell Williams Supercolour Pack.

39. Más sztárok is dolgoztak együtt az adidas Superstarral, például Mark Gonzales vagy Jay-Z.

Divat, videojáték és mindenhol Superstar

40. Speciális modell született kifejezetten Missy Elliott-nak, aki az adidas-szal dolgozott együtt.

41. Az adidas Superstar a Grand Theft Auto III játékban is megjelent, szóval a videojátékokból sem maradt ki.

42. A Noizz portál az 50. évfordulóra Superstar maszkot készített.

43. Az adidas a Boost technológia elterjedésével felhasználta azt a Superstarban is. Erre a modellre azonban nem várt fényes karrier.

44. Készült belőle Primeknit darab is, de szintén nem lett különösebben népszerű.

45. A 90-es években a Superstar II már nem volt a nagy elődhöz mérhető.

46. Érdekes modell született a japán BAPE-val együttműködésben, valamint annak alkotójával a legendás Hiroshi Fujivaraval – a NIGO.

47. A cipő Londonban is rendkívül népszerű volt, például a rave kultúra kezdetének idején, ami a 70-es évek disco kultúrájának számos aspektusát vette át. Ez volt többek között a retro sportcipő.

48. A cipőipar egyik nagy kérdése, melyre sosem kapunk már választ: mi lett volna az adidas-szal, ha sikerült volna megegyeznie Michael Jordan-nel, ami bizonyára speciális Superstar modellekben testesült volna meg?

49. Az adidas Superstar annyira univerzális, hogy rengeteg összeállításhoz passzol. Remekül mutat nőies szettben szoknyával és farmerral is. Férfiak lábán pedig a laza stílus megtestesítője, ami ötvözi magában a sportot és az eleganciát.

Superstar mindig a csúcson

50. 2019-ben a női adidas Superstar volt a legnépszerűbb sneaker a vásárlóink körében. Köztük szólva – ez egyáltalán nem meglepő. Hiszen egy nagyszerű cipőről van szó!

3269

Fehér és fekete adidas Superstar – melyiket választanád a márka legendás modelljéből?

Zdjęcie główne: Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Szerző

Szczepan Radzki

Tartalom készítő és újságíró vagyok, ugyanakkor a társadalmi kommunikáció és az ellentétek rajongója. A cipőgyűjtésről szóló blog szerzőjeként számos olyan kezdeményezést támogattam, amely a cipők és az utcai ruhák világához kapcsolódik. Imádok relaxálni és sportolni, kosárlabdával a kezemben nőttem fel. Emellett gyengéim a limited edition kollekciók, nem csak cipőkben.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.