TAVASZ-NYÁR ’24! Fedezd fel a szezon forró trendjeit! NÉZD MEG >


22 tény Michael Jordan-ről, amit tudnod kell a The Last Dance után

Az utolsó „The Last Dance” rész bemutatóját már rég magunk mögött hagytuk, de még mindig nosztalgikus hangulatban vagyok, miután pár órára visszatérhettem a 90′-es évekbe. Michael Jordan egy elképesztő figura, nem csak azért, mert 20 évvel a karrierje befejezése után, több millió cipőt ad el minden évben. Gazdag életrajza tele van tényekkel és érdekességekkel, úgyhogy összeállítottam belőlük egy listát. 22 van belőlük.

Michael Jordan a 90′-es években több volt, mint rocksztár. Igazi jelenség volt. 30 évvel ezelőtt egyike volt a világ leghíresebb embereinek, Michael Jackson és II. János Pál mellett. Bizonyára mindenki ismerte ezeket a neveket, és egyes rossz nyelvek szerint a sorozat is arról, hogy „hé, még mindig itt vagyok!”.

SS 24

Jordant, a maga idejében tömegek vették körül, mindenki róla beszélt, és neki ehhez nem kellett a social média. Ha még ma is játszana és jelen lenne a social médiában, az oldalainak egészen biztosan több követője lenne, mint LeBron James-nek, Cristiano Ronaldónak vagy Leo Messi-nek. És természetesen ezt is versenynek fogná fel, mint bármi mást.

Jordani népszerűsége rekordokat döntött. Még ma is láthatsz az utcákon a logójával ellátott cipőket. Új szerződések a Neymar Jr-ral, a Paris Saint Germain-nel és hihetetlenül népszerű együttműködések, például Travis Scott-tal, folyamatosan látnak napvilágot.

A Jordanről és a Chicago Bulls-ról szóló sorozat nem csak a sportág rajongóinak szól, de azoknak is, akik látni szeretnék, mi a nagyság (és ezzel együtt) mennyi erőfeszítésbe kerül a csúcsra jutni. A „The Last Dance” számomra is lehetőség volt, mint Michael Jordan rajongó, hogy bemutathassak 22 érdekes tényt róla.

Nem számítva a Washington Wizzards szezonokat, Jordan már 22 éve nyugdíjba vonult a kosárlabdázásból. 2019-ben több keresett a cipők értékesítésével, mint bármely másik aktív kosárlabda játékos. A Forbes által közölt számok elképesztőek. Ha összeadnánk LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Dwyane Wade és Giannis Antetakoumpo fizetését, még így is kevesebbet keresnek, mint Jordan egyedül.

Kicsivel kevesebbet, mint 31 millió dollárt.

Valójában egyedül a Converse Chuck Taylor tud nagyobb kosaras cipő eladásokat produkálni, de már azok se kosaras cipők.

A válasz erre: Kenny Latimore-t. Ezt az információt már a „The Last Dance” dokumentumfilm nézése közben megkaptuk. Pontosan abban a jelenetben, amikor Jordan felszáll a klub autóbuszra, fülhallgatóval a fején, és teátrálisan mozog a zenére. Egyik kollégája kérdezi, mit hallgat, mire ő elmondja az előadó nevét, és hozzáteszi, hogy ezeket a felvételeket még sehol sem publikálták.

A „The Last Dance” utolsó két részének publikálása után, Kenny Latimore padlót fogott. Twitterjént azt írta, hogy Jordan a „From the Soul of Man” albumról hallgatta a zenéket abban az időben. Az album egészen 1998 Októberéig nem jelent meg.

Azt tudtad, hogy…?

Hogy közel 200 000 ember követi a Spotify hivatalos „The Last Dance” lejátszási listáját? Az első szám a listán a The Alan Parsons Project a Sirius – Chicago Bulls Theme Song-tól, amelyet a versenyzők bemutatkozása során játszottak.

A kosárlabdázó nem ment bele abba, hogy a floridai kúriájában vegyék fel az interjúkat, és Jason Hehir (a dokumentumfilm rendezője) sose közelítette meg a villáját. Három közelben lévő házat találtak, ahol felvették az interjúkat.

A Chicago Bulls második csillagával, Scottie Pippen-nel készített interjúra egy üres társalgóban történt. Csakhogy ez egy kosárlabdázó otthona volt, amit az interjúk előtt vettek meg, és a szalon még berendezésre várt. Dennis Rodmannal egy hotelszobában beszélgettek.

Jordant napi szinten 6 biztonsági őr vette körül. Van egy fotó, amin a kosárlabda játékos egy Ferrariból száll ki – sok rajongó számára az autón látható rendszámtábla volt a legfontosabb, vagyis az M Air J. Azonban a fotónak van egy másik, nagyon fontos aspektusa is. A sárga biztonsági dzsekik, amik hátulján a „Security” felirat olvasható. Ezeket a dzsekiket még annak az év Októberében piacra dobja a Jordan márka. A Security felirat a hátuljára kerül, míg a márka logója, a Jordan Security felirattal a mellkasra.

Jordan védelmének biztosítása fontos része volt a kosárlabda játékos hétköznapjainak. Néhányan közülük össze is barátkoztak vele. Egyik chicagói útjuk során, Jordan és a testőrei betértek egy tetováló szalonba. Nem sokkal később, a hat testőr együtt lépett ki vele, a karján pedig ott virított a márka logója.

… az 1990-es hárompontos dobások. Jordan sohasem volt egy kiváló távdobó (nem mintha egyébként most ne lehetne az), és emiatt érte meglepetésként, amikor meghívást kapott egy hárompontos távdobó versenyre. Jordan elfogadta a meghívást és elszenvedte élete legnagyobb kudarcát az egész NBA-s pályafutása során. Michael Jordan mindössze öt pontot szerzett. És ehhez már nem is lehet több mindent hozzáfűzni.

22 évvel később dőlt meg a híres Flu Game játék mítosza, aminek idején Jordan megtántorodott a meccs közben. Az 1997-es döntők 5-ik játéka volt az Utah Jazz ellen. A legyengült Jordan 38 pontot szerzett, a meccsen viselt cipői pedig 104000 dollárért keltek el évekkel később.

A Jordan lakásába szállított pizza csak egy pepperoni volt. A szerencsétlen pizzaszeletet Craig Fite vette. Ez az információ nem szerepelt a The Last Dance-ben, de miután levetítették az utolsó részeket is, a forgalmazó maga hozta nyilvánosságra a média számára az USA-ban.

Azt tudtad, hogy…?

Tim Grover, Jordan személyi edzője, közölte a mentoráltjának, hogy ha játszani akar, nem engedhet meg magának több szünetet. A legrosszabb, ami történhet vele az, hogy pihen egyet. Jordan hallgatott rá, és 44 percen és 17 másodpercen keresztül játszott. Hadd emlékeztesselek, hogy egy NBA meccs 48 percig tart.

Úgy tűnhet, mintha Jordan és a Chicago Bulls 6 meccse során az NBA döntőben 6 ikonikus cipőmodell volt. Ez téves. Összesen 7 darab pár vett részt a címért folyó utolsó küzdelemben. 1991-ben láthattuk a Jordan 6 Infrared-et Jordan lábán a döntőkben. Egy évvel később, a Jordan 7 True Red-ben, majd 1993-ban a Jordan 8 Play-Off-ban játszott.

Azt tudtad, hogy…?

A leghíresebb Air Jordan 7 nem döntőből származott, hanem az olimpiai színekből, ahol MJ részt vett az 1992-es Olimpián, a Bordeaux-val együtt, amit az NBA All-Star Game során viselt.

Visszatért az NBA-ba és Jordan megnyerte a negyedik liga-címet a Jordan 11 Bred-ben. Az ötödiket segített megszerezni neki a Jordan 12 Play-Off, és a híres Flu Game-en is ott volt. Az utolsó, bajnoki hajrában, a Jordan 13 Play Off-ban és a Jordan 14 Last Shoot-ban játszott

A Wizzards meccsek során, Jordan az összes bevételét a Szeptember 11-i World Trade Center elleni terrorista merénylet áldozatainak adakozta. Ugyanezt tette a „The Last Dance” forgatása után – a sorozat összes bevételét a koronavírus áldozatainak megsegítésére ajánlotta fel.

Igen, ez kicsit furcsa. Abból a tényből eredően, hogy Jordannak nincs privát social média fiókja, nem látjuk az életét, telefonos történeteit, és így tovább. Volt egy alkalom azonban, amikor átvette a Charlotte Hornets twitter fiókját, ami a klubhoz tartozik. Habár ez egyszeri esemény volt.

A Jordan márkának persze van fiókja. 10,2 millió lájkja van a Facebookon, és kétszer ennyi az Instagramon. A Twitteren további 4 millió, a YouTube-on 386 ezres megtekintése van, és a szocális hálózatok legfiatalabb tagján, a TikTokon pedig 62,5 ezer követővel rendelkezik.

A Jordan-féle cipők értékesítéséből megközelítőleg 3 millió dollárt vártak. Bocsánat, ennek óriási sikernek kellett lennie. Azt hiszem nagyon meglepődtek a Nike fejesei.

Azt tudtad, hogy…?

Hogy Jordan első szerződése a Nikeval 500 000 dollárt jelentett szezononként? Azokban az időkben ez csillagászati összegnek számított, és az NBA-ban senki másnak nem volt ilyen szerződése . Még az ismert sztároknak, Magic Johnson és Larry Bird-nek sem.

Az első két szám, amiben Jordan játszott, természetes a 23-as és 45-ös volt. A harmadik a 12-es, amiben Jordan egyetlen egyszer játszott 1990-ben az orlandói meccsen. Ez nem volt tervben. Jordan 23-as mezét megmagyarázhatatlan módon ellopták és nem volt lehetőség egy tartalékot szerezni. Szóval MJ-nek muszáj volt a 12-es számban, a háton szereplő név nélkül játszania.

Azt tudtad, hogy…?

Jordan negyedik száma a 9-es volt. Az Olimpián során viselte ezt a számot.

Jeffrey Jordan Michael fia, aki úgy döntött, nyit egy boltot Miami-ban. A helyet TrophyRoom-nak nevezte el.

Egy 2005-ös interjú során Jordan elismerte, hogy a kedvenc szivarja a Partagas Lusitanias. Jordan ismert arról, hogy imádja a szivarokat, sok régi fotón mutatkozik, akárcsak a „The Last Dance”-ben, szivarral a kezében

Ez egy érdekes történet, mivel gyermekkori érzésekhez és emlékekhez fűződik. Egy új cipő felhúzása kihozta belőle azt az izgatott gyereket, aki ajándékot csomagol ki. A kérdés az – hogy mit csinált Jordan ezekkel a párokkal? Sok közülük gyűjtőkhöz kerültek, és sokat biztosan eladott a meccsek után.

Karrierje során, az említett milliárd dollárt csak egyedül a Nike-tól kereste meg. A szerződés eredetileg 500 000 dollárról szólt, öt évre. Jordan értéke megközelítőleg 2,1 milliárdra tehető a Forbes szerint. Évente, csak a Nikeval, Jordan több, mint 100 millió dollárt keres meg évente.

Jordan volt az, aki bevezette a széles rövidnadrágok divatját az NBA pályájára. Egyesek szerint kényelmetlenül érezte magát, mert az Észak-Karolinai Egyetem rövidnadrágját viselte a Bulls alatt. Emiatt nagyobb és valamivel hosszabb nadrágot kellett viselnie.

Annyi biztos, hogy ő volt az első, aki túlméretezett rövidnadrágban játszott.

Létezik azonban egy érdekes legenda is, miszerint Jordan magának készítette a nagyobb rövidnadrágokat (mások szerint egyszerűen csak kérte őket). Ez a romantikus történet egybeesik a főiskolai órájával, ahol azért tanult meg varrni, mert úgy gondolta, sohasem fog magának feleséget találni, és ezért mindent magának kell majd csinálnia.

Jordan 2001 óta szervez jótékonysági versenyeket, ahova a show biznisz és a sportvilág legnagyobb csillagait hívják meg. Játszott már ott Wayne Gretzky, Michael Phelps, Samuel L. Jackson és Mark Wahlberg is. Az összegyűjtött bevételeket olyan jótékonyság szervezeteknek ajánlották fel, mint a Cats Care, Make-A-Wish, Opportunity Village és a Keep Memory Alive.

Ezt a tényt látjuk a „The Last Dance”-ben is, gyakorlatilag 10 órán keresztül. Akadt pár olyan helyzet, amitől tátva marad a szánk. Egyik kedvencem, ha nem a legnagyobb, az 1988-as Utah Jazz meccs. Az egyik lépése során, Jordan (aki 198 centi magas) a 185 centis John Stockton feje fölött dobja át kosárba a labdát. Valaki bekiabálta, hogy próbálja meg ugyanazt az ő méretében. Néhány cselezést követően, Jordan kosárba vágja a labdát a 210 centi magas Melvin Turpin felett. Ezt követően, odafordult a bekiabálóhoz és megkérdezte: ez már elég magas volt?

mintha Michael Jordan 21000582 dollárt költene átlagosan. Ez a számadat az átlagos lakásárakon és az amerikai átlagkereseten alapul. 2019-ben Jordan óránként összesen 34000246 dollárt keresett meg.

A „Space Jam – Zűr az űrben” 230 millió dolláros jegy eladásokat produkált a mozikban. Ez nem egy elképesztő összeg a mostani elvárások tükrében, de 1995-ben ez óriási volt. Minden várakozást felülmúlt, és a legnagyobb bevételű kosaras filmmé vált.

Jordannak volt egy tikje, ahogy beért a palánk alá, gyakran kinyújtotta a nyelvét. Mint kiderült, az apja is ugyanezt csinálta. Szakértők szerint ez az állapot koncentrációhoz köthető, és a más, zavaró tényezők kizárásához.

Jordan karrierjének rekordja a rájátszásban 63 pont, amit a Boston Celtics elleni híres meccsen dobott. Ezután mondta az NBA-s pálya legenda, Larry Bird, hogy az nem Jordan volt, hanem Isten Jordan-nek öltözve. Ennek a találkozónak azonban van egy másik, erős vonzata is.

A meccset megelőző napon, Jordan az egyik Celtics játékossal, Danny Aing-gel golfozott együtt. Miután véget ért a játék, ezt mondta a riválisának – mondd meg a DJ-nek, hogy van számára valamim holnapra. Jordan arra a játékosra utalt, aki a legtöbbször fedezte a Celtics-ből, Dennis Johnsonra. A 63 pont történelmivé vált.

Te melyik tényt nem ismerted, melyik tetszett a legjobban?

A cikk eredeti szövegét az ecipo.hu blog igényeinek megfelelően fordította és módosította: Martin Maszarik
Legyen naprakész, és értesüljön elsőként a trendekről és az újdonságokról! Iratkozz fel a hírlevélre

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához. több információ

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezár