Téli túracipők – milyet válasszunk?

2 min

Sokan a hideg elmúltával, tavasszal vagy nyáron vágnak neki a hegyeknek, amikor a hőmérséklet már elég magas és a feltételek is kedvezőbbek a túrázáshoz. Te viszont nem vagy már kezdő kalandor, egyre inkább csábít a vándorlás a nem megszokott és nehezebb körülmények között? Mielőtt belevágnál, feltétlenül gondoskodnod kell a megfelelő felszerelésről, ami élvezetessé és biztonságossá teszi a kirándulást a legzordabb téli időszakban is. A legfontosabb talán a megfelelő téli túracipő.

Mire számíthatsz egy téli túra során a hegyekben, és mire kell különös figyelmet fordítanod a cipővásárláskor?

Téli hegyvidéki cipők – mire kell figyelni?

A tél nem csak csodálatos havas táj és káprázatos hegyi utak. Elsősorban alacsony hőmérséklet, erős szél és szinte járhatatlan utak, amiken nehéz megtartani a mozgáskoordinációt. Természetesen nem az a célom, hogy eltántorítsalak egy biztosan izgalmas hegyi kalandtól – épp ellenkezőleg! Csak azt szeretném, hogy tisztában legyél a rád váró nehézségekkel, melyek leküzdéséhez a téli túracipő nem egy lehetőség, hanem feltétel.

Sok kezdő túrázó megfeledkezik erről, de a nyári túracipők nem alkalmasak a téli használatra, ami fordítva is igaz. A melegebb hónapokban könnyű és szellős cipőt húzunk, ha azonban lecsökken a hőmérséklet, a legfontosabb a stabilitás és a fagytól és hótól való védelem biztosítása a lábunknak.

Alacsony vagy magas szárú? Membránnal vagy anélkül?

A téli túracipő legyen magas szárú. Nyáron az alacsony szárú, könnyű és lélegző cipők kiválóan helyt állnak, télen azonban esélyük sincs. A behavazott téli utak vagy a tavaszi olvadás olyan cipőt kíván, melynek szára legalább a bokáig ér.

A szakértő tanácsa

Ha téli túrára készülsz a hegyekbe, érdemes lábszárvédővel is felszerelkezned. Ez a speciális védőfelszerelés megakadályozza, hogy a hó vagy a kisebb kövek bejussanak bakancs belsejébe.

Habár a lábszárvédő képes minimalizálni az esélyét annak, hogy víz jusson a cipőnkbe, kizárólag felülről nyújt védelmet. A nedvesség máshol is behatolhat a cipőnkbe, de szerencsére ez ellen is van védelem. Ha téli túra cipőt választunk, keressük membránnal ellátott modelleket. Ennek köszönhetően a talpunk jobban védve lesz a hideggel és a nedvességgel szemben, miközben továbbra is szabadon lélegzik.

1509

Annak a kockázata, hogy a nedvesség a cipő belsejébe kerül, az adott modellen lévő varrások számával együtt nő. A víz ugyanis ezeken keresztül könnyen bejuthat a lábbelibe, minél kevesebb van belőlük, annál jobb. Ideális megoldásnak számítanak az egy darab bőrből készült fajták, például a Zamberlan márka ilyen modelljei, melyeket egy speciális szabadalmaztatott eljárás segítségével hoznak létre.

Téli túracipők – milyen legyen a talpa?

Természetesen a talp is hatalmas jelentőséggel bír, hiszen rendkívül fontos, hogy megfelelő tapadást biztosítson. Normál körülmények között elég egy kiváló minőségű műanyag talp megfelelően bordázott felülettel. Ilyet találsz női túracipők esetén például The North Face Storm Strike WP bakancsban, amely Winter Grip talppal rendelkezik, vagy a férfi Merrell Coldpack Ice+ modellben, amely Vibram Arctic Grip talppal van ellátva, miáltal garantáltan kiváló tapadást nyújt a csúszós felületen is.

Tudtad-e, hogy…?

A The North Face Storm Strike WP modell talpa speciális puha IcePick gumiból készült, amely megkeményedik, ha a hőmérséklet nulla fok alá süllyed. Ennek köszönhetően a cipő megfelelő tapadást nyer a megfagyott hóban is.

A hegyi túrák a hétvégi időtöltésből gyakran válnak igazi szenvedélyéve az embernek. Téged is hatalmába kerített ez az érzés, ráadásul a leghidegebb hónapokban akarod meghódítani a hegyi ösvényeket? Ha így van, feltétlenül szerezz be egy jó minőségű női vagy férfi téli túracipőt – nem csak a kényelmed függ tőle, hanem a biztonságod is.

A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.
Ajánlataink
Iratkozz fel hirlevelünkre és...Szerezz 2800 forintot kedvezményt az első vásárlásodra!
Nézd meg az üzletben
crocs, converse, puma női cipő, scholl, nike air, ecpo, nike air force 1, vans cipő