Amennyiben a „sneakers” elnevezés első hallásra nem cipőt juttatott eszedbe, ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül. A „sneakers” egy nagyon népszerű cipőfajtát határoz meg, és szintén ebből ered a „sneakerhead” elnevezés is. Honnan származnak ezek a kifejezések? Olvasd el cikkünket, ha érdekel a válasz!

Tömören úgy fogalmazhatnánk – a sneakerek sportcipők, de olyanok, amelyekkel gyakrabban találkozhatsz az utcán mint a konditeremben. Mi okozhatja egyre növekvő népszerűségüket?

A tornacipőktől kezdve…

Az első sneakers stílusú cipők már a XVIII. század végén megjelentek, amikor divatba jött a gumitalpú cipők hordása. Akkori nevükön plimsoll shoes-nak hívták őket.

Tudod-e, hogy?

A Plimsolle cipőknél nem tettek különbséget a jobb és bal lábba való cipők között. Azokban az időkben mindkét lábfejre ugyanolyan forma alapján készítették a cipőt.

Az évek múlásával a cipőgyártás fejlődése folyamán különböző formát öltöttek, majd az amerikai Keds cég egy vászon verziót készített jellegzetesen egyszerű építésű felsőrésszel. Ennek a modellnek a fazonja évek óta nagy népszerűségnek örvend. Keds 1917-ben kezdte el a termék tömeges gyártását. Pontosan ebben az időszakban jelentek meg az első kosárlabda játékra szánt Converse tornacipők. Ezzel párhuzamosan a sneakerek Európában is megjelentek. 1924-ben Adi Dassler megalapította az adidas márkát, majd néhány évvel később a testvére Rudolf, a Pumát.

…egészen a világ legdrágább pár cipőjéig!

Az elején a sportolóknak tervezték őket, azonban a 80-as ével beköszöntével berobbant a hétköznapi stílus összeállításaiba is. Nagybani forgalmazása úgy igazán 1985-ben kezdődött, amikor is Micheal Jordan először jelent meg a pályán egy saját névvel szignózott Nike cipőben.

Az utóbbi időkig a sneakereket kizárólag olyan sportmárkák kínálatában láthattuk mint az Adidas, a Nike, a Reebok, a Puma vagy a New Balance. Ma már megtalálhatóak ez idáig sporthoz nem kapcsolódó márkák ajánlatában is. Először Valentino és Raf Simons divatbemutatóin jelentek meg. Ezzel a cipőfajtával mostanra a Gucci, a Balenciaga vagy Isabel Marant kollekcióiban is találkozhatunk.

A sneakerek előnyeit még a Chanel divatház is elismerte, az Adidas-szal és Pharell-el való együttműködés eredményeként létrejött limitált kiadású Adidas Human Race NMD Pharell x Chanel, amelynek ára a 9000 dollárt is elérte! Egy ilyen összegért akár a világ jelentős része bejárható!

Tudod-e, hogy?

A világon ez idáig a legdrágábban eladott sneaker, a Nike Air Yeezy 2, amelyet a rapper Kanye West-tel közösen dobtak piacra. A cipő iránti kereslet olyannyira nagy volt, hogy az eredeti 245 dolláros ár az árverésen elérte a több mint 90 ezer dollárt!

A legnépszerűbb sneakerek

Ha népszerű modellek listáját szeretnénk összeállítani, minden bizonnyal vég nélküli lenne. Nagyon jól ismert pl. a már old schoolnak számító adidas Superstar. Egyszerű konstrukció, a felsőrész oldalán a hármas csíkozás valamint az orrán a kagyló alakú gumiforma azonnal felismerhetővé teszi.

Érdemes figyelmet szentelni a Nike Air Max-nak is, amelyet futóknak szántak, azonban mára az egyik legkeresettebb lifestyle cipőkké nőtték ki magukat. Ennek a szériának a cipői jellegzetes légpárnával (Nike Air technológia) vannak ellátva, amelyek biztosítják a kényelmet és a komfortérzetet, még ha hosszabb ideig viselik is.

Tudod-e, hogy…?

Az Air Max system az évek múlásával továbbfejlődött, és az 2019-ben bemutatott Nike Air Max 720-at, amely mostanáig a létező legnagyobb Air gázpárnával rendelkezik, a Nike Air Manufacturing Innovation csapat több hónapos munkájának a gyümölcse.

A hölgyek körében az adidas Falcon arat fergeteges sikert (amelynek a nagykövete pl. Kylie Jenner), de szintén közkedvelt a Fila Disruptor masszív, erősen barázdált cipőtalp felülettel.

Cipő mindenkinek

A sneakerek népszerűségének titka a cipőfajta univerzális jellegében rejlik. Fiatalabbak és idősebbek, férfiak és nők egyaránt szívesen viselik. Korosztálytól és nemtől függetlenül lehet hordani. Szinte bármilyen összeállításba sikeresen lehet kombinálni: bátran illeszthető farmer nadrághoz, rakott szoknyához, egy lenge ruhához, és még… öltönyhöz is. Reméljük, hogy a cikk elolvasás után már nemcsak azt tudod mi az a sneaker, de arról is sikerült meggyőzni, hogy a mindennapi gardróbod részévé váljon!

Szerző

Aleksandra Gąsior

A kémia és a sportcipők szerelmese vagyok, egyike azon kevés igazi sneakerhead-nek, aki 200 pár egyedi sneakerst tudhat magáénak! A klasszikus, jellegzetes elemekkel díszített modellek megszállottja vagyok. Kedvenc márkám a Nike, leggyakrabban Air Max 1 van a lábamon.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.