READY FOR FESTIVAL SEASON NÉZD MEG


Milyen női futócipőt válasszunk? Válaszol a szakértő!

Hoka Challenger női futócipő

Javítja a hangulatot, hatékonyan égeti a zsírt, és jótékony hatással van az agyra és a szívre – a futás olyan sport, amelyet időjárástól és kortól függetlenül (de mindig megfelelő óvatossággal!) élvezhetünk. Ha azon gondolkodsz, hogy melyik női futócipő segít neked a sportág elkezdésében, akkor a legjobb helyen jársz. Szakértőnk Joanna Śleboda, a szabadtéri futás szerelmese.

Milyen női futócipők, ruházat és kiegészítők teszik kényelmessé és biztonságossá az edzést? Olyanok, amelyek szinte a második bőröddé válnak! Olvasd el a csodálatos lazy.fighter tanácsait!

festival

Ahogy Joanna Śleboda mondja, a futócipő elengedhetetlen, és az első dolog, amivel kezdjük, amikor összeállítjuk a jogging outfitünket. Hogy miért? A Lazy.fighter megjegyzi, hogy: Futás közben átlagosan 150-170 lépést teszünk meg percenként. Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanannyiszor ütközünk a talajnak, és elsősorban a lábunknak kell elnyelnie ezeknek az ütközéseknek az erejét.

Rögtön a futókalandunk elején érdemes felkészülnünk az erre a mozgásra tervezett professzionális sportcipőkkel (felejtsük el a közönséges sneakereket vagy tornacipőket). Mit kínálnak a női futócipők? Joasia kifejti: mindenekelőtt kényelmet biztosítanak a testmozgás során, és lehetővé teszik a láb természetes gördülését a mozgás minden egyes fázisában. Ezenkívül felépítésük pozitív hatással van a futás dinamikájára. A párnázás is kulcsfontosságú, így kevésbé terheli az edzés. Mit érdemes még tudni? A női és férfi futócipők légáteresztő anyagokból készülnek, amelyek elvezetik a hőt és a nedvességet, ami különösen a forró napokon hasznos.

Ahogy Joanna Śleboda javasolja: Mielőtt úgy döntesz, hogy női futócipőt vásárolsz, jó, ha néhány dolgot észben tartasz. Az egyik – hihetetlenül fontos – a méretválasztás. Amikor futunk, a lábunk „nő”. Mit is jelent ez tulajdonképpen? Az ilyen típusú tevékenység során rövid idő alatt nagyszámú lépést teszünk, és nagyobb erővel ütközünk a talajra, mint például gyaloglás közben. Ezáltal a lábfej másképp „dolgozik” a cipőben, és egyszerűen több helyre van szüksége. Ezért célszerű legalább egy mérettel nagyobb futócipőt vásárolni! Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen és fájdalmas horzsolásokat, vagy akár a köröm elvesztését vagy más kellemetlen sérüléseket.

női futócipő New Balance

Fontos erre emlékezni, amikor otthon vagy az üzletben próbálunk cipőt. Szakértőnk azt tanácsolja, hogy mérjük le a láb hosszát (sportzokniban) egy papírlap és ceruza segítségével, és adjuk hozzá a megemlített ráhagyást. De hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy a cipő, amit viselünk, megfelelő? – Toljuk előre a lábunkat a cipőben, amennyire csak lehet, majd próbáljuk meg becsúsztatni a mutatóujjunkat a sarok és a cipő hátulja közé. Az ujjunknak ellenállás nélkül kellene beférnie, ilyenkor van körülbelül 1 cm ráhagyás, ami a szükséges minimum (akár 1,5 cm is lehet).

További részletekért olvasd el az alább cikket >>> Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű futócipőt?

A második szempont a cipő célja. Sokféle modell van a piacon, ezért néha nehéz gyorsan dönteni. Ahogy lazy.fighter elmagyarázza az alapvető felosztás azzal kezdődik, hogy megkülönböztetjük a burkolt felületeken futáshoz (aszfaltcipő) és a terepen futáshoz (terepcipő, más néven trail cipő) való cipőket. Egyre több készül az aszfaltra és az olyan enyhe terepekre, mint a parki ösvények vagy tömörített erdei utak, egyaránt tervezett cipőkből is.

Joanna Śleboda futófelszerelésben
Joanna Śleboda

Az aszfaltcipők sima futófelülettel rendelkeznek, és meglehetősen könnyű szerkezetűek. A felsőrész kényelmére és légáteresztő képességére összpontosítanak. A terepcipők ezzel szemben határozott futófelülettel rendelkeznek, és ebben a tekintetben a száraz körülmények között és nem kihívást jelentő terepen való futáshoz tervezett gyengéd futófelülettől a rendkívül agresszív futófelületig terjedhet: igényesebb pályákon való edzéshez tervezték.

Nem vagy biztos benne, hogy melyik női futócipő a megfelelő a lábadnak? Az a fajta, amelyik nem zavarja annak természetes működését! Mit jelent ez? – A futócipőgyártók általában férfi és női cipőkre osztják a cipőiket. Ezenkívül a legtöbb cipőt a megfelelő lábtípushoz tervezik: semleges, pronáló vagy szupináló lábra. Ezek a kifejezések azt jelölik, hogy futás közben hogyan fordítjuk kifelé a lábunkat. Jó, ha ismerjük a lábtípusunkat, és tudjuk, hogy szükségünk van-e extra támogatásra a lábunknak.

Hogyan lehet ezt egyszerűen ellenőrizni? Először is, előveheted a régi, elhasználódott cipődet, és ellenőrizheted, hogy mely területek kopottak leginkább. Ha ez a talp belső széle – pronáló lábad van, ha a külső széle – szupináló lábad van. A semleges láb a sarok külső oldalát és a lábközép közepét koptatja.

Ahogy Joanna Śleboda helyesen rámutat: egy kezdő futót megzavarhat a rendelkezésre álló modellek sokasága és a nagy árkülönbség. Kezdetben célszerű tipikus, jó párnázottságú edzőcipőt választani, amire különösen az első futások során lesz szükségünk. Olyan cipő vásárlását javaslom, amely aszfalton, de enyhébb terepen, például parki ösvényeken és erdei utakon is jól működik.

Magamnak a Hoka Challenger 7 modellt választottam, amely finom futófelülettel és nagyszerű párnázottsággal rendelkezik. Ennek köszönhetően gond nélkül futhatok aszfaltos szakaszokon, de akár egy közeli parkban is élvezhetem az edzést.

A Hoka, New Balance, illetve az adidas női futócipőit megtalálhatod az ecipo.hu webáruház kínálatában is:

Igen, bár ez egyesek számára meglepő lehet. Lazy.fighter bővebben is kifejti: a futócipők nem tartanak örökké. Meghatározott, hogy a cipőt 500-800 km futás után le kell cserélni, a modelltől és a futó súlyától függően. Ez nem jelenti azt, hogy a cipő ennyi táv után szétesik. Azonban elveszítik tulajdonságaikat, elhasználódnak és nem adják meg a szükséges támogatást. Jó ötlet feljegyezni a cipő „megtett kilométereit”. Sokan közülünk valamilyen módon rögzítik az edzéseiket, akár órával, akár alkalmazással. Egyes ismert sportalkalmazásokban a „felszerelés” fülre felvehetjük a cipőinket, és edzés után hozzárendelhetjük őket az egyes tevékenységekhez. Az ezekből a tevékenységekből származó kilométerek összeadódnak, és így tudjuk, hogy hány „kilométert” tett meg a cipőnk.

Ne felejtsük el, hogy ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhessük a futócipőinket, csak futásra használjuk őket. Ne vegyük elő őket más tevékenységekhez! Ha úgy érezzük, hogy már nem látják el a funkciójukat, edzés helyett hordhatjuk őket gyalogláshoz. Kétségtelen, hogy a kopott futócipők a legjobb cipők közé tartoznak a sétához vagy a közmondásos kerti munkához.

sportruházat kocogáshoz
Joanna Śleboda

Bár a cipő minden futó öltözékének kulcsfontosságú és alapvető része, a választott ruházat sem elhanyagolható. Milyen női futóruhákat érdemes választani? Joasia emlékeztet minket arra, hogy nem csak a felsőruházat fontos: a hölgyek esetében a melltartó rendkívül fontos szerepet tölt be. Ahhoz, hogy elkerüljük a fájdalmat és a melleink állapotának romlását, erős tartással rendelkező és megfelelő méretű melltartót kell választanunk. A Shock Absorber melltartók és a Triumph sportmelltartók kiváló választásnak bizonyulnak .

női futócipő adidas
A sportmelltartó a futó ruházatának elengedhetetlen része.

Mielőtt elkezdenénk összeállítani a női kocogóruhánkat, érdemes egy pillantást vetni a hőmérőre. Mit tanácsol szakértőnk és a szabadtéri testmozgás szerelmese? – Jellemzően a kezdő futók hajlamosak túl melegen öltözni. Azt feltételezik, hogy a futónak 10 fokot kell hozzáadni az éppen uralkodó kinti hőmérséklethez, és ehhez a hőmérséklethez választani ruhát. Hogy miért? Futás közben a testünk felmelegszik, és már néhány száz méter után éreznünk kell, hogy felmelegszünk, de nem melegszünk túl. Minél nehezebb megerőltetés vár ránk, annál könnyebbnek kell lennie a ruhánknak. Egy idő után intuitíve tudni fogjuk, hogyan kell öltözködni futáshoz az időjárás függvényében.

női futóruházat
Joanna Śleboda

Megjegyzem, hogy a futás elején a magas pulzusszám miatt eléggé meg fogunk izzadni. Idővel, rendszeres edzéssel javulni fog a formánk, és képesek leszünk „alacsonyabb pulzusszámmal” futni, így a testünk kevésbé fog felmelegedni. A tavaszi futáshoz egyre inkább egyszerűen a könnyű nyári ruházatot fogjuk választani, hiszen a hőmérséklet már elég magas ahhoz, hogy már a házból kilépve melegünk legyen.

A futóruházat kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy milyen anyagokból készültek. A technikai, könnyű és légáteresztő anyagok a legjobbak. A kényelem lesz az elsődleges szempontunk. A felsőtestünkön keresztül rengeteg hőt adunk le, ezért olyan fontos a megfelelő ing kiválasztása. Magunk is észre fogjuk venni, hogy ha egy pamut pólót futóingre cserélünk, hőérzet szempontjából sokkal komfortosabb lesz, az anyag pedig sokkal gyorsabban szárad, és nem „ragad” a testünkhöz – magyarázza lazy.fighter.

Már tudod, hogyan válassz női futóinget? Itt az ideje, hogy áttérj a ruhatárad alsó részére: – A nadrágnak, amelyben futni szándékozol, szintén kényelmesnek kell lennie. Először is nem szabad, hogy futás közben lecsússzon. Vannak a piacon derékban megköthető nadrágok, valamint olyanok, amelyek széles derékszíjjal és magas derékkal rendelkeznek. A legtöbb férfi és női futó a szoros szabású leggingset választja, amely nagy mozgásszabadságot biztosít, és második bőrként viselkedik. Egyre több modell rendelkezik cipzáras zsebekkel a derékon és a combokon, ami kétségtelenül nagy előny, és lehetővé teszi, hogy alapvető fontosságú tárgyakat vigyünk magunkkal, vagy elrejtsük a telefonunkat az egyik zsebben.

Minél melegebb lesz, annál rövidebb nadrágot fogunk viselni. A leggings többféle hosszúságban kapható: ⅞ (boka fölött), ¾ (térd alatt), térd fölött és végül rövidnadrág. Hogy melyik hosszúságot választjuk, az végső soron a preferenciáinktól függ, és attól, hogy melyik fazonban érezzük magunkat a legkomfortosabban.

női futórövidnadrág Asics
[Joanna Śleboda] Női futó rövidnadrág Asics

A futók ruhatárának gyakran alulértékelt eleme a zokni. Ahogy Joanna elmagyarázza: a speciális modelleket úgy varrják, hogy maximális kényelmet nyújtsanak a lábnak, megakadályozzák a kidörzsölődést az érzékeny területeken, elnyeljék az ütéseket, sőt a kompresszió révén még a vérkeringést is javítják. Ezenkívül gyorsan száradó anyagokból készülnek. Ennyi csodálatos tulajdonsággal rendelkezhet egy pár egyszerű zokni!

Az őszi és téli futás nem hangzik túl csábítóan. Odakint szürke az idő, a nappalok egyre rövidebbek, a hideg szél pedig csontig hatol. Érdemes ilyenkor lemondani az edzésről? Természetesen nem. Ahogy a mondás tartja: nincs rossz idő, csak rossz ruházat. És mit tanácsol szakértőnk? – A tél a tökéletes időszak a futáshoz! Hogy miért? A hideg a szövetségesünkké válhat. Hideg időben futva sokkal kellemesebb a hőérzetünk, mint nyáron, amikor gyorsan felforrósodik, és nehéz levegőt venni.

A ruhaválasztásnál továbbra is a +10 fokos módszert használjuk az aktuális hőmérséklethez képest. Ez azt jelenti, hogy továbbra sem kell sok réteget magunkra húznunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ne feledjük, hogy télen is túlmelegedhetünk. A legtöbb napon elég lesz a kedvenc leggingsünk és egy futófelső. Gondoljunk kesztyűre és sapkára vagy fejpántra, hogy eltakarjuk a fülünket és a homlokunkat. A nyakra kiválóan alkalmas egy nyakmelegítő, amellyel eltakarhatjuk a szánkat, hogy távol tartsuk a hideg levegőt, különösen a futás elején.

női futóruházat télen
Milyen női futócipőt, ruházatot és kiegészítőt válasszunk? Látogass el az ecipo.hu-ra és a MODIVO-ra.

Amikor a hőmérséklet nagyot zuhan, vagy amikor a hidegtűrő képességünk alacsonyabb, bélelt leggingset viselünk, hogy ne érezzük a fagy hideg csípését a bőrünkön. A futófelsőnk alatt hosszú ujjú technikai alsóneműt is viselhetünk, amely szintén beburkol minket, és elvezeti a nedvességet, tovább javítva a hőkomfortot.

Milyen női futódzsekit válasszunk télre?

A kedvenc ruhadarabom hideg időben történő futáshoz egyértelműen a széldzseki. Ez az észrevétlen szövetdarab csodákra képes, még akkor is, ha olyan finomnak és vékonynak tűnik. Megakadályozza, hogy a hideg levegő beáramoljon az alsó ruharétegekbe, és megvéd az enyhe esőtől is. Ráadásul, ha leveszed, kis méretűre feltekerheted, és beteheted egy mezzsebbe vagy futóövbe. A téli futófelszerelés kiegészítésekor érdemes vastagabb zokniban és női futócipőben is gondolkodni, amely membránnal (pl. a Gore Tex ™) véd a nedvesség ellen.

Hajpánt és sapka a futáshoz

Az egyik legfontosabb kiegészítő a futáshoz kétségtelenül a fejfedő. Mit javasol ezzel kapcsolatban Joanna Śleboda? – Jómagam általában fejpántot használok, hogy télen védjem a fülemet, nyáron pedig a forró nyáron felszívja az izzadságot a homlokomról. A futáshoz tervezett fejpántok speciális anyagokból készülnek, amelyek kényelmesen tartanak minket az egész edzés alatt, és még ha a fejpánt teljesen át is ázik, nem fogjuk túlságosan érezni. Egy másik lehetőség a baseballsapka, amely nagyon népszerű a szabadban edző futók körében. Egészen érdekes megoldás a napellenzővel kombinált fejpánt. Forró napokon jobban szellőztetik a fejet, és egyben árnyékot is vetnek a futó arcára.

női futócipő New Balance

Futóöv – mire szolgál?

Amikor edzeni megyünk, általában magunkkal akarjuk vinni a telefonunkat. A futás rögzítésére, zenehallgatásra vagy egyszerűen csak a biztonság kedvéért. A kedvenc megoldásom a telefonom szállítására kétségtelenül a futóöv. Egy jól illeszkedő öv a futó legnagyobb barátjává válhat. Nem kell a telefonunkkal a kezünkben futnunk vagy a nadrágzsebünkbe gyömöszölnünk. A népszerű övtáskákkal ellentétben egy futóöv gyakorlatilag nem érezhető futás közben. Sok öv elég tágas ahhoz, hogy az okostelefonon kívül a lakáskulcs, egy rágcsálni való, egy üdítős palack vagy akár egy vékony dzseki is elférjen benne, amire éppen nincs szükségünk.

Softflask – mi ez az üveg és milyet válasszunk?

És ha már az övekről beszélünk, és arról, hogy mit lehet beletömni, el sem tudom képzelni (különösen tavasszal és nyáron), hogy innivaló nélkül menjek el edzeni. És itt jön a képbe a softflask nevű lágy palack. Puha műanyagból készül, így a folyadék kifolyásával együtt zsugorodik. Ennek a kulacs típusnak „harapós” szája van, ami azt jelenti, hogy az ital csak akkor folyik ki belőle, ha a fogaiddal óvatosan megnyomod a szelepet, hogy igyál. Semmi sem fog szivárogni! A Softflask többféle térfogatban kapható, és minden futó megtalálja a számára megfelelő méretet.

Softflask kulcs futáshoz
[Joanna Śleboda] Kulacs Soft Flask Salomon

Amint láthatod: a futócipő, a ruházat és a kiegészítők nem lehetnek alkalmiak, és vásárlás előtt számos tényezőre kell ügyelned. Az ecipo.hu oldalon női futócipők széles választékát találod, a MODIVO-nál pedig női futóruházatot és kiegészítőket.

Ahogy szakértőnk, Joanna Sleboda összegzi: egy dolog biztos: a futás nem könnyű. Különösen az elején. Frusztráló és kiszámíthatatlan tud lenni. De ha egyszer megszeretjük, ha egyszer a vérünkbe ivódik… függőséget okoz. Remek módja lesz a szabadidő eltöltésének, az öngondoskodásnak. Rá lehet beszélni magunkat a futásra, és akár a nagy vonakodásból a nagy szenvedélybe is átfordulhat. Ha valaki két évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egy év alatt négy félmaratont (köztük két hegyi) futok le, nem hittem volna el! Nem vagyok egy gyors futó, de ettől kevésbé lenne jogom élvezni a futást és egyre magasabb és magasabb célokat tűzni ki magam elé? Ha fejben csináljuk, anélkül, hogy túl nagy nyomást helyeznénk magunkra, tényleg sokat elérhetünk.

Joanna Śleboda – önéletrajzi jegyzet

Joanna Śleboda: 2018 óta szenvedélyes kerékpáros. Elsősorban ún. romantikus kerékpározással foglalkozom – célom új helyek felfedezése, fotózása és az emlékek gyűjtése. Nem kerülöm el a sportversenyeken való részvételt, és a legbüszkébb vagyok arra, hogy részt vettem az Ultra Race Roztocze versenyen, ahol 350 km-t tekertem és negyedik nőként értem célba. Kedvet kaptam ahhoz, hogy más, 500 km-es távot meghaladó ultraversenyeken is induljak. 2022 novemberében újabb kísérletet tettem, hogy összebarátkozzak a futással, ezúttal sikerrel! Az eddigi legnagyobb futó sikeremnek a Table Mountain Winter Half Marathonon való indulást tekinthetem, és a hegyekben hagytam a szívemet. Még mindig tele van a fejem ötletekkel, ha a sportbeli fejlődésemről van szó. Magánéletben próbálom összeegyeztetni a családi életet, a szakmai munkát, a sport szenvedélyt és a futós profilomat az Instagramon @lazy.fighter néven.

A női futócipők a Nike, Hoka, New Balace, adidas és még sok más márkától:

A cikk eredeti szövegét az ecipo.hu blog igényeinek megfelelően fordította és módosította: Martin Maszarik
Legyen naprakész, és értesüljön elsőként a trendekről és az újdonságokról! Iratkozz fel a hírlevélre
Nézd meg az üzletben
tamaris bokacsizma, pénztárca férfi, jenny fairy, nike react, bugatti férfi cipő, férfi karóra, buffalo cipő, túrabakancs női, scholl, tamaris bokacsizma, bőrönd, adidas női cipő, adidas superstar, puma női cipő, ccc.hu, merrell cipő, boka csizma, táskák, mustang csizma, asics, skechers női, túrabakancs, adidas terrex, körömcipő, tamaris, rieker táska, női tavaszi cipő, timberland, rieker, női skechers cipő

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához. több információ

A weboldal süti-fájlokat használ, hogy a szolgáltatás az Adatvédelmi Irányleveknek megfelően a lehető legmagasabb színvonalon történjen. Weboldalunkat használva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezár