Milyen elegáns férfi cipő illik az öltönyhöz? Sokan azonnal rávágnák: a klasszikus bőrből készült alkalmi cipő.. Ezzel természetesen nem lehet vitatkozni, ha azonban az utcán szakad a hó és fagyosra fordul az idő, a bokáig érő cipő nem a legszerencsésebb viselet. Mégha nem is öltözöl minden nap elegánsan, biztosan előfordult már veled, hogy tanácstalanul álltál a tükör előtt: Milyen téli cipőt vehetnék fel az öltönyhöz?

Van a számodra néhány remek téli férfi cipő javaslatom, amiket bátran felvehetsz a legelegánsabb öltözékedhez is anélkül, hogy a lábad megsínylené a havazást és a fagyokat. 

Cipők öltönyhöz – ha nem elegáns félcipő, akkor mi?

Biztos találkoztál már azzal a véleménnyel, hogy az öltönyhöz csak félcipő illik. Ez teljesen érthető is – kecsesek, elegánsak és tökéletesen passzolnak az alkalmi viselethez. Remek választás tavasszal, nyáron és kora ősszel. Ha a hétköznapokban autóval jársz, és gyakorlatilag nem kerülsz kapcsolatba a behavazott és latyakos járdával, az ilyen modellek akár télen is hordhatók. Azonban bármikor előfordulhat, hogy  a körülmények nem éppen alkalmasak a félcipőhöz, és inkább egy masszív bakancsra lenne szükség.

Hol található az arany középút az elegáns félcipők és a tipikus férfi téli cipők között? Remek kompromisszumot jelentenek a boka fölé érő modellek, amelyeket bátran felvehetsz öltönyhöz is. A klasszikus csizmák időtlen dizájnt képviselnek, gyakorlatilag sosem mennek ki a divatból, szóval érdemes beszerezni belőle egyet.

Bokacipők és brogues cipők – hivatalos alkalmakra

Az időjárás nem a legkedvezőbb, és egy fontos hivatalos esemény áll előtted? Választhatsz például fűzős bőr bokacipőt, egy mostanában kifejezetten népszerű brogues cipőt magas szárral vagy magas szárú csatos változatot, ami szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvend a férfiak körében. Ha kedveledaz univerzális modelleket, a klasszikus egyenes fazonú bokacipő biztosan elnyeri a tetszésedet, különösen barkás bőr kivitelben.

borbol keszult elegans ferfi cipok
Téli öltöny cipő

Egy másik lehetőség a brogues cipő, tehát a jellegzetes lyukakkal díszített elegáns félcipő, .  amit a leggyakrabban a cipő orrán futó rozetta díszít. Praktikus alkalmi cipő választás a magasabb szárú, pánttal és általában két csattal ellátott félcipők, amik elegáns téli cipőként is megállják a helyüket. Természetesen nem feledkezhetsz el a megfelelő színválasztásról: öltönyhöz leginkább a klasszikus fekete és a barna passzol.

férfi brogues cipő
Elegáns férfi csatos bokacsizma

Tudtad, hogy…?

A brogues cipők funkciója sokat változott az idők során. Eredete a XIV. századig nyúlik vissza, amikor ír és skót földművesek használták. A felsőrészen kialakított lyukak, amik csak díszítő szerepet töltenek be, egykor a lábbeli gyorsabb száradást szolgálták.

Milyen cipőt vegyünk az öltönyhöz télen? Tippek utcai viselethez

Ha nem feltétlenül  hivatalos eseményre keresel elegáns férfi cipőt, bátran választhatod a hétköznapi összeállításodhoz, a hasított bőrből készült bokacipőket. Tökéletesen passzolnak a tweed zakókhoz, az impregnálásukra azonban külön figyelmet kell fordítani. 

Egy  másik lehetőség a bokacsizma. Ha elegáns viselethez vennéd fel, érdemes minél egyszerűbb és kevésbé díszes modellt választanod. A barkás bőrből és hasított bőrből készült darabok elsősorban a smart casual viselethez illenek.

Barkás bőr elegáns cipő
természetes bőr elegáns téli cipő

A választás egyáltalán nem olyan nehéz mint elsőre tűnik, az elegáns téli cipő megtalálása szinte gyerekjáték. A bokacipők, a bokacsizmák, a brogues és más modellek széles választékban elérhetők az ecipo.hu oldalán. Biztosan megtalálod köztük a stílusodhoz leginkább illőt, hogy minden évszakban elegáns férfi legyél!

Szerző

Ewa Majchrzak

A laza stílus és a tornacipők rajongója vagyok. A fehér, a fekete és a pasztell színek uralják a ruhatáram. Szeretek úszni, teniszezni, imádom a skandináv krimiket, és büszke gazdája vagyok Aposztróf nevű macskámnak.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.