Milyen cipőt válasszunk biciklizéshez? Praktikus tanácsok

1 min

“A kerékpározás a világ legboldogabb emberévé tesz” – mondta Mark Cavendish brit országúti és pálya-kerékpáros. Ha már örömödre leltél ebben a sportban, vagy lelkesen törekszel rá, akkor biztosan kíváncsi vagy arra, hogy milyen cipőben lesz a leghatékonyabb a kerékpározás. Javaslom minden kerékpár-rajongónak a cikk elolvasását!

A női és férfi bringás cipők feladata, hogy kényelmet és biztonságot garantáljanak. Tehát mindenképpen ismerj meg néhány gyakorlati tanácsot vásárlás előtt!

Válassz bölcsen! A jó bringás cipők jellemzői

A kerékpáros cipők tulajdonságainak mérlegelésekor vegyél figyelembe öt fontos paramétert:

  1. a cipő kötésének (rögzítésének) módját – hidd el, a klasszikus cipőfűzők nem fognak beválni. Beakadhatnak a kerékpár hajtóműjébe és ezáltal balesetet okozhatnak. Ésszerűbb választást jelentenek a tépőzáras modellek, a rugalmas, kötést nem igénylő rögzítőelemek, valamint a csatok.

  1. talp – maximális tapadást kell biztosítania a pedál felületén. Annak érdekében, hogy biztos lehess benne, hogy a sok megtett kilométer során nem csúszik le a lábad (akár napsütésben, esőben vagy hóban). A talpon kívül a középtalp is fontos szerepet játszik. A rugalmas habból készült (pl. EVA technológiás) talp megfelelő párnázást garantál.

  1. anyag – bringás cipő kiválasztásakor fontos szempont a megfelelő szellőzés. A levegő áramlását hálós panelek biztosítják, csökkentve a láb izzadását és ezáltal minimalizálva a horzsolások valószínűségét. Ha azonban télen vagy esős őszi napon indulsz útnak, olyan cipőt válassz, amely nagy mértékben ellenáll a víznek, pl. membrán révén.

női kerékpáros cipő

A rugalmas cipőfűzővel ellátott kerékpáros cipő befolyásolhatja a vezetés biztonságát.

  1. Felsőrész – a horzsolás és a nyomás elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy a cipő hátsó része mindig a boka alatt végződjön. Ezenkívül sérülés vagy ficam esetén könnyebb eltávolítani az alacsony felsőrésszel ellátott cipőket.

  1. Betét – sok fontos funkciót lát el! Célja a láb maximális kényelmének és higiéniájának biztosítása sportolás közben, valamint a rezgések csökkentése.

Szakértői tanács

A megfelelő kialakítású talpbetét támasztja a boltívet, megelőzve az ínszalaggal és izomzattal összefüggő problémákat.

Túracipő kerékpározáshoz. Különleges feladatokhoz!

A túracipők mocsaras terepen vagy hegyen biciklizve lesznek hasznosak. Ezenkívül a kerékpárról való leszállás után nagyszerűen beválnak az ösvényen. A vastagabb talp megkönnyíti a pedál lenyomását, ami hatással lesz a kényelemre és a sebességre. Ezenkívül a membrános túracipő megvédi a lábadat a nedvességtől és a sártól.

milyen cipő kerékpározáshoz

Túracipő kerékpározáshoz – férfi és női változatban az ecipo.hu áruházában

A túracipők tulajdonságairól bővebben szerkesztőségi kollégám cikkében olvashatsz.

Kerékpáros cipő választásakor gondolj a saját biztonságodra. Ne feledd, hogy minél jobban felkészülsz, annál jobb lesz a teljesítményed! Ahogy Marco Pantani, olasz országúti kerékpáros mondta, “a kerékpározás az egyik legnehezebb sportág, ezért érdemes több időt szánni rá, mielőtt szembenézünk vele.”

Ajánlataink