Így találd meg a tökéletes edzőcipőt

2 min.

A jó edzőcipő nem csak kényelmes, de kialakítása az egészséges sportolást is lehetővé teszi. Most megmutatjuk, hogy válaszd ki a számodra ideális darabot. A rendszeres testmozgás mind egészségünk mind szellemi teljesítőképességünk szempontjából fontos. Abban az esetben azonban, ha szeretnénk, hogy a valóban hatékony legyen, a megfelelő kiegészítőkre is szükségünk lesz. Ilyen például az edzőcipő, mely nagyban képes meghatározni teljesítményünket, hozzájárul a terhelés hatékony elosztásához és csökkenti az esetleges sportsérülések lehetőségét. Mindezek mellett pedig természetesen kényelmes és higiénikus is egyben, és ha szeretnénk, akár utcára is bátran viselhetjük. Ha nem tudod, hogyan válaszd ki a számodra megfelelő modellt, most hoztunk egy kis segítséget, mely neked is segítségedre lesz a tökéletes férfi vagy női edzőcipő megtalálásában!

Edzőcipő – egészség és biztonság a fizikai tevékenységek során

Sokan úgy tartják, hogy az ideális edzőcipő kiválasztása során a legfontosabb dolog a kényelem. Ez természetesen részben igaz, hiszen egy merev, kényelmetlen lábbeliben nem lehet kényelmesen sportolni, sőt, az utcán is kellemetlen benne járni.

A komfort azonban még nem minden, és nem szabad megfeledkezni az olyan, egyéb szempontokról sem, melyek garantálják a maximális biztonságot az aktív testmozgás során. Egy rossz választás ugyanis könnyen eredményezhet olyan sportsérülést, melynek következtében akár hetekig vagy hónapoking nem tudunk hobbinknak, szenvedélyünknek hódolni. De ha nem akarunk ennyire messzire menni, akkor elég arra gondolnunk, hogy egy túlságosan merev, rossz kialakítású cipőben mennyire megterhelő lehet akár már egy hosszú séta is. Ez nem véletlen, hiszen gerincünket, ízületeinket és izmainkat minden egyes lépésnél terhelés éri. Éppen ezért a jó tornacipő elsődleges feladata, hogy a kényelem mellett az egészséges és biztonságos mozgást is garantálja. Ennek érdekében garantálnia kell a teher megfelelő elosztását, és ezáltal a komfortérzet kialakítása mellett védelmet biztosítania a bokának és a talpnak, hozzájárulva az egészséges mozgáshoz és a teljesítmény maximalizálásához.

Edzőcipő - egészség és biztonság a fizikai tevékenységek során

Női edzőcipő – a tökéletes döntés azok számára, akik imádják a kalandokat

A női cipő edzéshez történő kiválasztása alapvetően nem nehéz feladat. Elsősorban azt kell eldöntenünk, milyen tevékenységhez szeretnénk lábbelit választani. Más megoldásra lesz szükségünk futáshoz, más tulajdonságokkal rendelkezik egy tornatermi edzőcipő és egy teniszcipő, és más választás lesz a legjobb cipő fitneszhez. Akadnak azonban olyan, alapvető dolgok, melyekre minden esetben oda kell figyelnünk. Az első ezek közül a megfelelő méret kiválasztása. A túlzottan szűk női edzőcipő egyértelműen kényelmetlen lesz, míg egy kelleténél nagyobb modellel is zavaró, sőt akár veszélyes is lehet. A méret és a forma mellett fontos a talp kialakítása is, hiszen egy tornatermi edzőcipő vagy egy fitnesz edzőcipő esetében is fontos a megfelelő tapadás. A jó női edzőcipőben tehát összességében minden mozdulatnak kényelmesnek kell lennie, a kialakításnak garantálnia kell a maximális biztonságot.

Női edzőcipő - a tökéletes döntés azok számára, akik imádják a kalandokat

A legjobb edzőcipő – termikus kényelem és megfelelő szellőzés

A megfelelő edzőcipő kiválasztása során a higiénia legalább akkora jelentőséggel bír, mint a kényelem és a biztonság. Aktív testmozgás során ugyanis elkerülhetetlen az izzadás, és ha lábbelink nem rendelkezik megfelelő szellőzéssel, abban az esetben lábunk könnyedén befülledhet, a cipő viselőse pedig egészségtelenné válhat.

Legyen szó tehát akár futócipőről, akár klasszikus tornatermi vagy fintess edzőcipőről, rendkívül fontos a szellőzés, melyet a megfelelő anyaghasználat és a kialakítás garantál. A fitnesz edzőcipők esetében a légáteresztő felsőrész például garantálja azt, hogy a levegő szabadon áramoljon át mozgás közben a lábbelin, míg a teremben hordott tornacipők esetében a vászonanyag biztosítja a megfelelő szellőzést. Nem véletlen, hogy utóbbi modellek utcai használatra is nagyon népszerűek, és a tavaszi-nyári időszakban a telitalpú tornacipő már nem csak a hétköznapi, de az elegánsabb szetteknek is szerves részévé vált.

Férfi edzőcipő – hogyan válaszd ki a számodra kényelmes modellt?

A tökéletes férfi edzőcipő esetében hasonló a helyzet, mint a női modelleknél. A választás során oda kell figyelnünk a jó méretre, a kényelmes kialakításra, és arra, hogy a modell a megfelelő helyeken párnázott legyen. Ilyen módon lábbelink nem csak a kényelmes sportolás élményét garantálja majd, de biztosak lehetünk abban is, hogy segít a kisebb kellemetlenségek és nagyobb sportsérülések elkerülésében, valamint abban is, hogy mozgás közben kihozzuk magunkból a maximumot.

Férfi cipő edzéshez – szellős, stabil, jól párnázott

Mindig figyeljünk azonban arra is, hogy az általunk végzett mozgásformák speciális tulajdonságokat igényelhetnek, így, ahogyan egy teremben használt férfi tornacipő kevésbé lesz alkalmas teniszezésre vagy futásra, úgy egy teniszcipőt vagy egy futócipőt sem arra terveztek, hogy az edzőterem falai közt használjuk őket.

Az alapvető dolgokról azonban sose feledkezzünk meg: legyen szó bármilyen sporttevékenységről, a megfelelő edzőcipő minden esetben stabil kialakítású, biztonságosan megköthető, jól szellőzik és párnázottsága garantálja a maximális kényelmet. Ezáltal segít kihozni magunkból a legjobbat a pályán, a teremben vagy épp a hétköznapokban, és garantálja lábunk, izmaink és ízületeink egészségét is.

Ajánlataink