Így gondoskodj a cipődről, hogy a lehető legtovább friss maradjon

2 min

Néhány hasznos tipp és trükk annak érdekében, hogy cipőnk mindig friss és szagmentes maradhasson.

Egy új cipőt felhúzni remek érzés. Ha azonban nem figyelünk eléggé oda állapotára, az új lábbeli hamar veszíthet frissességéből, és egy idő után kellemetlen szagot áraszthat. Sőt, sokak számára az új cipő szaga is kellemetlen lehet.

Ma már azonban rengeteg olyan módszer létezik, mely segít abban, hogy megőrizzük cipőnk frissességét. Ebben a cikkben megmutatjuk a legjobbakat, és még néhány extra trükköt is annak érdekében, hogy cipőd mindig friss és üde maradhasson, és soha többé ne kelljen szégyenkezned a kellemetlen szagok miatt.

Miért veszít a cipő frissességéből?

Sokan szégyenkeznek amiatt, hogy cipőjük egy idő után elveszti frissességét és kellemetlen szagokat áraszt. Ez azonban teljesen normális dolog. Sajnos a zárt cipőkben ugyanis elkerülhetetlen, hogy a lábunk beizzadjon.

A szagokért azonban meglepő módon nem maga az izzadtság a felelős. Sokkal inkább azok a baktériumok, melyek meleg környezetben tenyésznek, és az izzadtságban található molekulák lebontása segítségével maradnak életben.

Ezeknek a baktériumoknak egy zárt, nem megfelelő szellőzésű cipő tökéletes környezetet jelent a szaporodásra. Így nem meglepő tehát, hogy a kevésbé légáteresztő anyagú lábbelik hamarabb veszítenek frissességükből, és cipőnk könnyen elszagosodhat abban az esetben, ha túlságosan sokáig hordjuk egyhuzamban. De vajon létezik megoldás arra, hogy a problémát elkerüljük vagy orvosoljuk? A jó hír az, hogy igen!

Milyen házi praktikákkal távolíthatók el cipőnkből a kellemetlen szagok?

A cipő szagtalanítására, felfrissítésére rengeteg házi praktika áll rendelkezésre. Ezek közt akadnak teljesen hétköznapi és elsőre furcsának tűnő módszerek is. A legkézenfekvőbb megoldás természetesen cipőnk rendszeres ápolása és a naponta akár többször történő lábmosás. Az elhalt hámsejtek eltávolítása ugyanis segít a kellemetlen szagokért felelős baktériumok eltávolításában. A tökéletes lábápolás érdekében olyan megoldásokat is alkalmazhatunk, mint a lábhintőpor.

Szintén hasznos lehet, ha cipőnket időnként hagyjuk szellőzni. A cipőfrissítés egyik legjobb módja, ha nem viseljük ugyanazt a lábbelit több napig egyhuzamban, és különösen nyáron, meleg időben gyakran váltogatjuk cipőinket.

De sokan esküsznek olyan módszerekre, mint az éjszakára a cipőbe szórt szódabikarbóna, mely segít a szagok elűzésében és reggelre segít felfrissíteni lábbelijeinket. Mások pedig olyan, extrémnek tűnő módszerek alkalmazását is javasolják, mint a szagelszívó hatású macskaalom használata, a szódabikarbónához hasonlóan a lábbelibe szórva. Vagy épp a cipő néhány órára történő, zárható zacskóban való lefagyasztása.

Arra tehát, hogy hogyan lehet eltávolítani a szagokat a cipőnkből, rengeteg módszert találhatunk az interneten. Sokan azonban kevésbé bíznak a házi praktikákban, és a munkát inkább a profi ápolószerekre bízzák.

Miért veszít a cipő frissességéből?

Hogyan frissítsük a cipőket ápolószerekkel?

A cipő felfrissítésében és a kellemetlen szagok elkerülésében ma már rengeteg, különféle ápolószer áll rendelkezésünkre. A legnépszerűbbnek az úgynevezett cipődezodorok tekinthetők, melyek spray formájában segítenek a kellemetlen, nemkívánt szagok semlegesítésében. Ezek egyrészt hatékony megoldást jelentenek a cipő dohos, vagy izzadt szagának eltüntetésében, másrészt pedig a lábbeli felfrissítésében is segítenek kellemes illatukkal.

De a szagok elleni védelemben olyan kiegészítők is segítségünkre lehetnek, mint a fentebb már említett hámsejtek eltávolításában jeleskedő, lábápoló zokni. Ennek legfőbb feladata, hogy hámlasztás segítségével a baktériumoknak táptalajt kínáló hámsejteket eltávolítsa lábunkról, ezzel is lassítva a cipő szagosodásának folyamatát. De hasonló funkciót tölt be a lábhintőpor is, mely szintén hatásos módját jelenti a lábhigiénia megőrzésének és a kellemetlen aromák elleni küzdelemnek.

nem szabad természetesen megfeledkezni arról, hogy habár ezek a cipő-és lábápolószerek valóan hatékonyak, a lábbeli rendszeres karbantartását és szellőztetését, valamint a lábhigiénia fenntartását alkalmankénti használatuk nem tudja helyettesíteni.

Milyen házi praktikákkal távolíthatók el cipőnkből a kellemetlen szagok?

Hogyan gondoskodj a cipőidről annak érdekében, hogy a lehető legtovább frissek maradjanak?

A cipők szagtalanítása érdekében természetesen nem csak a lábhigiénia fontos. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy cipőinket megfelelően karbantartsuk, ápoljuk. Ebben rengeteg dolog segítségünkre lehet, a megfelelő minőségű talpbetétek használatától kezdve, egészen a rendszeres szellőztetésig.

A jó minőségű, jól szellőző talpbetét, például a bőrből készült megoldás segít abban, hogy lábunk kevésbé izzadjon, így hatékonyan veszi fel a harcot a lábbeli elszagosodásával. A rendszeres szellőztetés és belső tisztítás pedig jó módszert jelent a cipő felfrissítésére, hiszen segít a napok alatt elszaporodott baktériumok megtizedelésében.

Figyeljünk oda továbbá arra is, hogy egy cipőt ne hordjunk túlzottan sokáig egyhuzamban. A munkahelyen például érdemes utcai cipőnkről kényelmes, szellős váltócipőre váltanunk, hiszen ez is segít abban, hogy lábunk a nap folyamán kevésbé izzadjon. Így a kellemetlenséget okozó baktériumok lábbelinkben nem tudnak majd elszaporodni.

Ajánlataink
logo signet
Iratkozz fel hirlevelünkre és...Szerezz 2800 forintot kedvezményt az első vásárlásodra!