Szandál vagy körömcipő? Oxford cipő, esetleg brogue? Egy biztos: érdemes olyan cipőt választani, amit nem csak a kivételes napon tudsz viselni, hanem a hétköznapokon is. Ne feledd, hogy mennyire fontos szempont a kényelem, különösen a nagy napra kiválasztott lábbeli esetén. Annak érdekében, hogy jól illeszkedjenek a lábadra, érdemes már korábban bejáratni. Olyan cipőre essen a választásod, amely nemcsak az alkalom különleges mivoltát fogja kihangsúlyozni, de abban sem jelent majd akadályt, hogy át táncold benne az egész éjszakát!

Az ideális pár cipőt keresed? – hatásos legyen, kényelmes, és olyan, amit esetleg más különleges alkalmakkor is viselhetsz? Olvasd el az erre vonatkozó cikket – az itt található tanácsok megkönnyítik a választást!

Hol és mikor vásároljunk esküvői cipőt?

Biztos tudod, hogy az esküvői ceremónia és a lakodalom több órás fizikai megterhelést jelent. Legjobb elkerülni minden kellemetlenséget (pl. rosszul illesztett cipő) annak érdekében, hogy semmi ne felhőzhesse be ennek a fontos napnak az eseményeit.

Hol vásároljunk esküvői cipőt? A legnagyobb választék leginkább a webáruházakban érhető el. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a vásárlás biztos sikeres legyen?

A szakértő tanácsa:

Az esküvői cipőt legjobb két hónappal a tervezett esemény előtt megvásárolni, így lesz rá időd, hogy bejárasd! Ne feledkezz meg arról sem, hogy még a legjobb cipőknél is szükség van arra, hogy betörjön. Viseld otthon időnként, akár csak fél óra erejéig is.

A fiatal pár számára leginkább a bőr cipők ajánlottak, mivel ezek tartósabbak és jobban illeszkednek a lábfejhez. Ha érzékenyebb és sérülékenyebb a lábunk, különös figyelmet kell szentelni a cipőbetétnek, illetve a cipő anyagának.

Figyelem:

Esküvői cipő választásánál tartsd észben azt is, hogy a lábbeli lehetőleg ne csak egy alkalomra szóljon. Válassz olyan modellt, melyet az ünnepség után is szívesen viselsz majd!

Tökéletes esküvői cipő a menyasszonynak

A megfelelő modell kiválasztása a menyasszonyi ruha fazonjától függ. Az alábbiakban megtalálhatjátok a megfelelő összeállításokat:

  • Hosszú ruha, szélesedő alsó résszel – ebben az esetben a klasszikus hegyesorrú tűsarkú lesz az ideális választás.

  • Több réteges tüll ruha – ilyen ruha formához a magas sarkú körömcipő fog a legjobban passzolni, amely karcsúsítja az alakot és kihangsúlyozza az előnyös vonásokat.

  • Egyszerű szabású, passzentos ruha – ezt a ruhát érdemes valamilyen díszítéssel ellátott cipővel párosítani, pántokkal és nyitott orral.

  • Sellő sziluett típusú ruha – ezt a fazont a magas sarkú szandálok egészítik ki legjobban

  • Fűzőből és fodrokból álló ruha – varázslatosan fog mutatni egy enyhén csillogó, nyitott tűsarkúval.

  • Szolidan kivágott ruha V alakú dekoltázzsal – hogy könnyedséget adjunk a megjelenésnek az ilyen típusú ruhákat kihívó színű lakkcipővel érdemes kombinálni, melyhez a virágcsokrot és a koszorúslányok tűsarkújának színét is igazíthatod.

A szakértő tanácsa:

Ritkán jársz tűsarkúban? Ne erre a fontos alkalomra vedd fel őket először. Nagyon elfáradhat benne a lábad, és ahelyett, hogy önfeledten mosolyognál a táncparketten csak arra fogsz várni, mikor veheted már végre le őket.

A platformos talpú fazonok jó választásnak bizonyulhatnak, mivel jóval kényelmesebbek a tűsarkú modelleknél.

Annak sincs semmi akadálya, hogy az alacsony sarkú verziót válaszd. Ezt azoknak a hölgyeknek ajánljuk, akik a kényelmet helyezik előtérbe, illetve azoknak, akik a termetük miatt nem szeretnének jövőbeli férjük fölé magasodni.

A prímet a bőrből vagy szaténból készült balerina cipők viszik, díszítésük lehet csipkével vagy cirkóniákkal, avantgárd hegyes orrú verzióban avagy klasszikus lekerekített orrú fazonban.

Női esküvői cipő színválasztása

A jövőbeli házasulandók körében továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a fehér, a bézs és az ecru színárnyalatok.

Figyelem!

Nem célszerű a fehér cipő krém színű ruhával való kombinálása! Ha ebben a színárnyalatban választasz cipőt, figyelj oda, hogy passzoljon az esküvői ruha színéhez.

Gyakran olyan színű cipőre esik a választás, amihez könnyen illeszthető pl. a virágcsokor színe. A hófehér ruhához nagyon jó választás például a púder rózsaszín árnyalatú kiscipő.

Ha a parketton szeretnél csillogni – szó szerint is! – akkor a cirkóniákkal vagy kristályokkal kirakott cipőket válaszd, vagy az ezüst szín fémezett változatát. Az arany cipő a pezsgő színű vagy a tört fehér esküvői ruhához lesz jó megoldás. Ha nem ódzkodsz attól sem, hogy bátran kövesd a világ divattrendjeit, nyugodtan kísérletezhetsz a rendelkezésre álló széles színválasztékkal – a vörös tűsarkútól kezdve a körömcipőkön keresztül, fukszia, vagy akár sötétkék tömbsarkú szandál is számításba jöhet.

.

Hogyan válasszunk cipőt a vőlegénynek?

A vőlegénynél a hangsúly főként az öltöny színén és szabásán van. Érdemes észben tartani, hogy az összhatás szempontjából a cipő is rendkívül fontos eleme az esküvői öltözéknek – a megfelelő cipő kiválasztása az elegancia és a jó stílus ismertetőjele. Attól függően, hogy milyen fazonú öltönyt választottál, mérlegeld melyik cipőfajta fog leginkább illeni hozzá:

  • Oxford cipő – fűzős, finom, lekerekített orrú cipő, mindenféle díszítés nélkül, az esküvői öltönyök minden fajtájához kiválóan illeszkedik

  • Brogue félcipő – a félcipőnek egy különleges fajtája, lyukasztással készített díszítés jellemzi. A barna színárnyalatú fazonok remekül illeszkednek a sötétkék öltönyökhöz.

  • a monk cipők leginkább a hivatalos alkalmakhoz javasoltak. A megnevezés a kapcsos csatokkal díszített félcipőket jelöli. Ha az olasz elegancia híve vagy, ez a típus pont Neked való!

Az anyag szempontjából azt tanácsoljuk, válassz természetes, barkás bőrfajtát – a velúrt vagy nubukot hagyd más alkalomra. A barkás bőr nagyon elegáns választás, emellett rendkívül kényelmes és tartós. A vőlegény célja egy olyan cipőbe befektetni, melyet nem csak a nagy napon tud majd hasznosítani. Válassz olyat, amelyet hasznosíthatsz majd a későbbiekben is!

531

Fekete alkalmi félcipő az elegancia szimbóluma.

A színnel kapcsolatban nagyon széles a lehetőségek skálája. A fő szempont, hogy a cipő illeszkedjen az öltöny árnyalatához.

Tudod-e, hogy…?

A leggyakoribb stílusbaki, a barna vagy sötétkék színű cipőválasztása fekete öltöny esetében, de a barna öltöny sem fog jól mutatni fekete félcipővel.

Igyekezz arra az alapelvre építeni, hogy az esküvőre választott cipő mindig legyen sötétebb az esküvői öltönynél. Szmokinghoz válassz fekete oxford cipőt. Ha szeretnéd kihangsúlyozni ezt az összeállítást, válassz kihívóbb színű lakkcipőt. A bordó vagy vörös változatot könnyű lesz kék öltönnyel párosítani. Konkrét fazon vagy szín kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az ünnepség hangulatát. Ha klasszikus, hagyományos esküvőről van szó, válassz elegáns, fekete oxford cipőt. A glamour stílushoz nagyon jól illik ugyanez lakkozott bőr verzióban. Ha rusztikus elemekkel tűzdelt lakodalomra készülsz, kicsit szabadabban is gondolkodhatsz – ebben az esetben felvehetsz oxford cipőt.

Szerző

Aleksandra Gąsior

A kémia és a sportcipők szerelmese vagyok, egyike azon kevés igazi sneakerhead-nek, aki 200 pár egyedi sneakerst tudhat magáénak! A klasszikus, jellegzetes elemekkel díszített modellek megszállottja vagyok. Kedvenc márkám a Nike, leggyakrabban Air Max 1 van a lábamon.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.