A fehér bőrcipő tisztítása és megvédése a sérülésektől olyasminek hangzik, ami bonyolult és időigényes. Miközben elég csak tudni néhány bizonyított dolgot, hogy a cipődet ne csak tisztán, de éveken keresztül jó állapotban is tartsd. Hogyan teheted ezt meg az Air Force 1 esetében?

A fehér bőrcipő tisztítása egy sokszor, újra előkerülő téma, de ugyanakkor nagyon fontos is. Azok vessék az első követ, akiknek még sose volt fehér Nike Air Force a szekrényében. Osszuk három részre a cipőt, kezdjük a már említett Air Force 1 modellel.

Kezdjük a részletekkel: bélés, szár és a talp.

1. Elem: a bélés

A cipőnek ezen részét messze a legnehezebb karbantartani, mert a belseje mindentől koszolódik. Leülepedő portól, az elszíneződő nadrágtól, a zoknitól, szó szerint mindentől. Otthoni körülmények között erre a célra tökéletesen megfelel a mosópor vagy a fehérítő. Ennyi az egész. A legjobb, ha egy kis tálkában összekeverünk egy kis mosóport meleg vízzel és egy puha (fontos! a kemény sörte kefétől sérülhet az anyag) kefével óvatosan tisztítsd meg a bélést. Van rá esély, hogy nem minden kosz jön ki elsőre, de néhány tisztítás után garantáltan látható lesz az eredmény. Érdemes befektetni egy Tarrago Supergel Cleaner-be az ilyen anyagok esetében, mivel hatásosan küzd meg a kosszal, időt és munkát is spórolva nekünk.

2. Elem: szár

Fehér bőr. Áldás és átok egyszerre. A rendszeresség itt kulcsfontosságú. A dobozból újonnan kicsomagolt cipőket nem kell azonnal millió krémmel és pasztával kezelni. Elég csak a Nano Protectorral impregnálni és útra kész. Később érdemes lesz hetente 1-2 alkalommal (kevesebbszer / többször, a használat gyakoriságától függően) tisztítani vagy egyéb bőrápoló készítménnyel ápolni.

Itt már nincs mit megmenteni, a szappan sem fog működni. Tisztában kell lenned a lakás tisztítására használt vegyszerek tulajdonságával. Az otthon található csodaszerek nem mindenhez ajánlottak. Az átmeneti esztétikus hatás ellenére garantáltan tönkretesszük a bőrt.

Kezdjük az elején és gondoljuk át újra – legyünk szisztematikusak. Attól függően, hogy milyen gyakran használjuk a cipőt (azt is meg kell tudnunk ítélni, hogy a száron milyen gyorsan használódik el a bőr), olyan gyakran használjuk az ápoló krémeket. Lehetőség szerint színezőt.

A fehér cipőpaszta csodásan működik az előbb említett Nike Air Force esetében. Táplálja a bőrt, biztosítja a kívánt rugalmasságot és emellett jelentősen megnöveli az élettartamát. Nagyon fontos emlékezni erre, mert a magyar klíma nem kényezteti el és pusztító a kezeletlen bőrre nézve. Már volt olyan kiszáradt bőr cipőnk, hogy nem maradt mit felvennünk.

Az így kezelt bőr, a rendszeres tisztítás és a színező krémekkel való rendszeres kenés miatt – nem csak, hogy tovább tart, de ráadásul (a színezésnek köszönhetően) a fehérségét is megőrzi.

3. Elem: talp

Mint azt az előbb említettem, a rendszeresség hihetetlenül fontos. A talpak egy idő után besárgulnak. A párától, esőtől, sártól és különösen télen a járdákon szétszórt sótól. Ennélfogva nagyon fontos, hogy minden kinti séta után letöröljük a cipőt, például nedves ruhával (így a só nem marad meg a cipőn), és ezt követően száraz ruhával szárítsuk meg.

Itt is ugyanolyan fontos, hogy kerüljük mindenféle tisztítófolyadék használatát. Ha valami mindenre jó, akkor semmire sem jó. Rengeteg sportcipőkhöz fejlesztett készítmény található a piacon, szóval érdemes nagyobb összeget rászánni és beszerezni egy ilyen készítményt otthonra.

Mindennek tudatában, észben kell tartanunk, hogy semmi sem tart örökké. Eljön egy szomorú, borongós nap, amikor a kedvenc cipőnket újra kell cserélnünk, de a fenti lépéseknek köszönhetően hosszú ideig élvezhetjük. Érdemes erre emlékezni, mert kár lenne kidobni a 3 hónapos cipőnket, ugye? 🙂

Szerző

Patrycja Stasiak

Rendszeresen követem a divattrendeket. Victoria Beckham és Carrie Bradshaw stílusa inspirál. A magassarkú cipők és csizmák uralják a ruhatáram. A divat mellett második szenvedélyem a művészi smink. Szabadidőmben a természetért és a kerékpározásért rajongok.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.