Biztosan ismerős a következő forgatókönyv. Amikor elindultál otthonról, még szépen sütött a nap, így hát .it sem sejtve gumicsizma helyett egy könnyű cipőt vettél fel. Sajnos az időjárás mégsem volt kegyes és hamarosan esős idődben teszed próbára a korántsem vízálló lábbelid.Nem csoda, hogy ez rögtön elrontotta a kedved. Hogyan lehet cipőt szárítani anélkül,, hogy kárt tennél benne? Íme néhány tipp nedves cipők szárításához.

Cipőszárítás – hogy ne csináld!

Először kezdjük azzall, hogy  mit ne tegyél a cipő szárításakor. Logikusnak tűnhet, hogy a nedves cipőt radiátorra tegyük, hogy minél gyorsabban megszáradjon. Ez hiba, mert ez a a cipő eltorzulását eredményezi. De ugyanúgy az is rossz gyakorlat, ha például hajszárítóval esünk neki. A forró levegő, az egyenetlen hőeloszlás deformálhatja a cipőt és még a cipő ragasztásának sem tesz jót, a cipő ragasztásai könnyen elengedhetnek. Főleg a sportcipő szárításánál a forró levegő használata kimondottan káros, mert azok több ragasztott elemmel rendelkeznek.  

A cipőszárítás helyes technikája?

Ha fűzős a cipő, akkor a cipőfűző kibontásával kezdd a folyamatot . Ennek köszönhetően biztos lehetsz abban, hogy a teljes felülete kiszárad. Hogy megmaradjon a cipő formája érdemes  valamivel kitömni. Erre kiválóan alkalmas az újságpapír, ami nem csak kitölti a lábbelit, hanem a nedvességet is magába szívja. Ez bőrcipők esetén különösen fontos, mert ezek könnyen összehúzódnak a szárítás során. Milyen olyan anyagból készült cipőnél így kell eljárni, amelyek hajlamosak deformálódni.

Nedves cipő szárítás esős időben

A szakértő tanácsa

Amikor kitömöd a cipőt, kerüld a színes, fényes papírt. A festékanyag ugyanis elszínezheti a cipő bélését.

Szintén kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik a rizs vagy a WC-papír. Ha rizzsel próbálkoznál, elég egy púpozott evőkanálnyit a cipőbe helyezni. 

A cipő szárítása során időnként a tömést ki kell cserélni, kb 2-3 óránként.

Cipő szárítása mosás után

Hogyan szárítsam meg gyorsan a cipőt mosás után? A nedves ruhákhoz hasonlóan, kiteheted egy ruhaszárítóra. Ez az opció azonban csak a magas, puha felsőrésszel rendelkező modellek esetén – például tornacipők – lehetséges. Ilyenkor elég egy csipesszel a cipő felső részét a zsinórhoz rögzíteni. Ne felejtsd el, hogy a cipőt nem szabad meghajlítani, ilyenkor ugyanis el fog deformálódni.

Nedves cipők szárítása

Már tudod, hogyan szárítsd a cipőt belülről, a kérdés már csak az, hogy hol csináld mindezt? Ne tedd ki a cipőt közvetlenül a napra – nem csak eldeformálhatja a lábbeli alakját, hanem nem kívánt “díszeket” is szerezhetsz rá, például ronda sárga foltokat. 

A legjobb, ha száraz, meleg helyen, ideálisan szobahőmérsékleten hagyod száradni távol a napsütéses ablaktól vagy a fűtőtesttől

Azon elv alapján, miszerint a legjobb védekezés a támadás, érdemes alaposan impregnálni a lábbelit. Ezzel rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. A víztaszító réteg megvédi a cipőt az átázástól. Az ecipo.hu-n számos speciális készítményt találsz a különböző cipők kezelésére!

Szerző

Agnieszka Ślęzak

Noha úgy tűnhet, hogy a Converse és a magas sarkú cipők nem járnak kéz a kézben, ezek a kedvenc cipőim. A szekrényemben a fekete és a virágmotívumok dominálnak. Magánéletemben imádom a fekete humort, az állatokat és Quentina Tarantino filmjeit.
A cikk eredeti szövege le lett fordítva és módosításra került az ecipo.hu blog igényei szerint.