Cipők háborúja: espadrilles vs. Paez

2 min

A kényelmes espadrilles cipő egyike a nyár klasszikusainak – illenek a legtöbb stílushoz, hagyják lélegezni a lábadat, és mindig trendik. Viszont ezt a fajta cipőt, amit “tomsnak” vagy “paeznek” hívunk, a vezető márkák nevei után, a vászoncipő csak talp típusában különbözik az espadrillestől. Melyikük lesz a jobb választás a forró napokra? Nézd meg!

Ezek a szinte egyforma cipők nüansznyi különbségeket rejtenek, amelyek meghatározzák milyen stílushoz illenek leginkább.

Espadrilles vs. paez – a különbségek

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is az az espadrilles, és mit hívunk paeznek. Az espadrilles nem más, mint egy könnyed nyári lábbeli, melynek szőtt (többnyire jutából) talpa van. A cipő felső részét, vagyis a testét, rendszerint vászon anyagból készítik. A Paez vászoncipő meglehetősen hasonlít az espadrilles-hez – aminek versenytársa pedig nem más, mint a szinte vele teljesen megegyező toms amit a TOMS márka gyárt. Mindkét márka cipője… csak a talpban különbözik az espadrilles-től. Ezenkívül műanyagból készült, – és akárcsak az espadrilleseknél – közvetlenül magához a cipőhöz csatlakozik. Ideális a nyári szezonra is.

Espadrilles vs. paez – a modellek sokszínűsége

Ha azok közé tartozol, akik ha bármit is vásárolnak, szeretik a döntési szabadságot, alighanem imádni fogod a paez és toms espadrilles modellek sokféleségét. Többféle espadrilles-t különböztethetünk meg:

  1. lapos talpú espadrillesegy igazán klasszikus modell, hétköznapi viseletre is alkalmas;

  1. espadrilles papucsok tökéletesen beválik a tengerparti nyaralásra;

  1. magasított espadrilles az espadrilles legelegánsabb variációja, mely egy igazán nagyszerű választás az esti kiruccanásra, pontosan úgy, ahogyan azt teszik a francia it-girl-ök is.

  1. szövet fűzős espadrilles kényelmes cipő, mely lecseréli a tornacipőt, sőt, mi több, a teniszcipőt is, mindemellett jobban passzol a jellegzetes, hétköznapi nyári stílushoz is.

3499

Az espadrilles nem csak klasszikus, de egyben slip-on modell is.

Továbbá azok a cipők, melyek tomsként, vagy paezként ismertek nem engednek teret a különböző sziluettek bemutatásához – hiszen a formájuk mindig ugyanolyan. Azonban a cipők készítésekor használt színek és formák sokkal eredetibbek a klasszikus espadrilleseknél.

Espadrilles vs. paez – kényelem

Nincs értelme tagadni – mindkét tárgyalt cipő hihetetlenül kényelmes. A rendkivűli komfortosságot garantálja a lélegző anyag, illetve a puha és lapos talp – különösen nyáron. Ennek előfordulhat, hogy az espadrilles talpának kialakítása, a felhasznált anyagból adódóan, nem annyira jó, mint a toms vagy a paez cipők esetében. Ez a lényegi különbség a gyártók ezen könnyed cipői között, a kényelmességükről leginkább úgy győződhetsz meg, ha felpróbálod.

3500

Némely modellnek a Toms cipők közül ugyanolyan talpa van, mint a klasszikus espadrilles-nek. A márka zászlóshajója azonban a rugalmas, műanyag talpú változat.

Espadrilles vs. paez – stílus variációk

Stílus lehetőségek szempontjából összehasonlítva az espadrilles-t a paez-zel, gyorsan arra a következtetésre juthatunk, hogy az espadrilles több lehetőséget kínál, egyszerűen mert szélesebb a modell választék. A magasított espadrilles nagyszerű választás a közepes elegáns öltözethez, a papucsos változat csodásan fest rövid nadrággal és szoknyával, ezenkívül a fűzős illetve a klasszikus változat szinte bármelyik nyári stílussal működik.

Talpuk kialakításából adódóan a toms és a paez cipőkről nem a nyári szezon jut eszünkbe elsősorban, emiatt nem csak a hétköznapi viseletre alkalmasak, de iskolai és irodai cipőként is helytállnak.

Espadrilles vs. paez – hírességek, akik hordják

Jessica Alba, Lily Collins, Charlize Theron és Zendaya is mind-mind hűséges rajongója a toms és a paez cipőknek. Ezeket viselik, valahányszor kényelmesen szeretnék érezni magukat: bevásárláskor, boltok között rohangálva, próbák során, forgatáson (azokban a jelenetekben, ahol nem látszik a cipő), vagy amikor csak a barátaikkal lógnak.

Velük szemben Vanessa Hudgens és Jeanne Damas a magasitott espadrilles-t részesítik előnyben. Margot Robbie és Gigi Hadid a klasszikus, lapos talpú változatot szeretik, míg Pippa Middletone a szandál formát kedveli.

Ha szeretnéd eldönteni, melyik cipő – espadrilles vagy paez – a jobb választás neked, akkor meríts inspirációt a fent említett sztárok stílusából, és válaszd a hozzád közelebb állót. Olvasd el idevágó cikkünket, amiben a nyárra vonatkozó stílus ötleteinket olvashatjátok, főszerepben az espadrilles-lel.

A cikk eredeti szövegét az ecipo.hu blog igényeinek megfelelően fordította és módosította: Martin Maszarik
Ajánlataink
Iratkozz fel hirlevelünkre és...Szerezz 2800 forintot kedvezményt az első vásárlásodra!
Nézd meg az üzletben
rieker cipő, férfi sapka, cipo, tommy hilfiger táska, férfi pénztárca, félcipő, ugg, pénztárca női